Deze trein rijdt volledig op zonne-energie

Laurien Onderwater

20-12-2017 08:59:00

zonne-energie

De eerste trein ter wereld die compleet op zonne-energie passagiers van A naar B brengt, heeft onlangs zijn station verlaten in New South Wales, Australië.

Per dag zouden ruim één miljoen Nederlanders de trein pakken. En logisch ook, want met de auto sta je toch in de file en de trein pakken is ook nog eens een stuk beter voor het milieu. Maar het kan nóg milieuvriendelijker, bewijst het Australische bedrijf Byron Bay Railroad Company. Het heeft namelijk een trein ontwikkeld die volledig op zonne-energie rijdt. Onlangs heeft de boemel zijn eerste ritje gemaakt.

Something old, something new

De solar train is uitgerust met gebogen zonnepanelen op zijn dak, en heeft één van zijn twee dieselmotoren ingeruild voor batterijen en een elektrische motor. De andere dieselmotor is er slechts voor noodgevallen, ook al kan de trein prima vooruit met bewolking. Bovendien wordt 25 procent van de energie die nodig is om te remmen, opgevangen en opnieuw gebruikt.

Maar misschien nog wel het meest bijzonder, is dat de treinstellen in 1949 zijn gemaakt. Ze moesten toen de massale toestroom van Europese immigranten vervoeren die na de Tweede Wereldoorlog aankwamen in New South Wales, Australië.

Vervolgens hebben de treinstellen stil gestaan van ergens in de jaren negentig tot 2013. Toen kreeg Byron Bay Railroad Company het idee om ze op te knappen en weer te laten rijden. Aanvankelijk was het plan om ze uit te rusten met dieselmotoren, maar dankzij de snelle vooruitgang van zonne-energie werd opstappen op zonnepanelen een makkie.

One small step

Tot nu toe maakt de ‘zonnetrein’ – die plaats biedt aan 100 passagiers – korte ritjes van slechts 3 kilometer, waarbij hij volledig op zonne-energie rijdt. Een opgeladen batterij voorziet genoeg stroom voor 12 tot 15 ritjes. Echt zoden aan de dijk zet de groene trein dus nog niet, maar hij vormt wel een mooie eerste stap naar nóg schonere treinen.

Bronnen: Byron Bay Railroad Company, New Atlas, Futurism

Lees ook:

KIJK 1/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Geen categorie

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis