44 procent KIJK.nl-bezoekers vóór doodstraf

kijkmagazine

14 September 2010 10:00

Onlangs vroegen we de bezoekers van deze site via een poll wat ze vonden van de doodstraf. Bijna de helft blijkt er wel wat in te zien.

28,4 procent van de stemmers vindt dat de doodstraf “in heel uitzonderlijke gevallen” mogelijk moet zijn. 15,1 procent ziet er “een gerechtvaardigde straf voor zware misdrijven” in. Daarmee lijkt 43,5 procent dus wel oren naar herinvoering te hebben. (Of dat naar de mening van deze groep moet gebeuren met de elektrische stoel, de strop of het goeie ouwe hakblok, is misschien iets voor een vervolgpoll.)

Een kleine meerderheid van de stemmers is tegen het executeren van criminelen. 20,0 procent vindt het geen goed idee omdat je “nooit zeker weet of degene die je terechtstelt wel echt schuldig is”. 34,9 procent schaart zich achter het standpunt dat een beschaafd land geen doodstraf hoort te kennen. 1,6 procent, tot slot, heeft geen mening.

Aanleiding voor de poll was overigens het nieuws dat in Zwitserland onlangs toestemming werd gegeven voor een campagne waarbij werd gepleit voor herinvoering van de doodstraf in het Alpenland. Uiteindelijk zou die hebben kunnen leiden tot een referendum, maar het hele verhaal liep met een sisser af: het comité hief zichzelf op, een dag nadat het bericht ‘Doodstraf keert mogelijk terug in Zwitserland’ de wereld was rondgegaan.


Meer Mens