Breinkraker: de AIVD-kerstpuzzel is er!

Laurien Onderwater

16 December 2022 11:59

Brein met een wit puzzelstukje erin.

De AIVD brengt ieder jaar een kerstpuzzel uit vol cryptische opgaven. Ga jij de uitdaging aan om zoveel mogelijk opgaven op te lossen? De winnaar krijgt eeuwige roem én de felbegeerde beker.

Het is een jaarlijkse kersttraditie van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD): de kerstpuzzel. Voorheen was hij alleen bedoeld voor medewerkers, maar sinds 2011 kunnen alle puzzelfanaten hun hart eraan ophalen. De vragen zijn bedacht door AIVD’ers. De puzzelmakers hebben veel kennis van technische maatregelen op het gebied van informatiebeveiliging: zo houden zij zich onder meer bezig met het versleutelen van staatsgeheimen. Zij kunnen dus als geen ander de cryptisch omschreven kerstpuzzelopdrachten bedenken en jureren.

De Nederlandse geheime dienst geeft sinds 2019 twee versies uit: de AIVD-kerstpuzzel en de AIVD-juniorkerstpuzzel. De puzzelmakers zijn niet zo van heel strikte regels en vinden het vooral belangrijk dat er sportief en met plezier wordt meegespeeld. Wel gelden er voor junioreditie iets andere spelregels dan voor de volwassen puzzel. Zo bestaat een team bij de volwassen editie uit maximaal vier personen, terwijl je wel samen met je hele klas kunt meedoen aan de juniorpuzzel.

Download de kerstpuzzel

Sta jij te trappelen om aan de kerstpuzzel te beginnen? Op deze pagina kun je het opgaven- en antwoordformulier van de AIVD kerstpuzzel 2022 downloaden.

En hier vind je het opgaven- en antwoordformulier van de AIVD juniorkerstpuzzel 2022.

Na afloop krijg je je score toegezonden. Tenminste, als je meer dan nul punten weet te behalen. Degene die de meeste punten heeft verzameld, mag zichzelf de winnaar noemen en ontvangt een beker. Succes!

Bron: AIVD

Beeld: PM Images/Getty Images

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Mens