3 vrouwelijke testpiloten

KIJK-redactie

17 August 2019 12:59

Jackie Cochran en Jacqueline Auriol vergden het uiterste van hun vliegtuigen. Net als de volgende vrouwen.

1) Hanna Reitsch

Aanvankelijk droomde deze slechts 1 meter 50 grote Duitse van een leven als tropenarts. Maar in 1933 gaf ze haar medische studie op om zweefvlieginstructeur te worden. Vier jaar later ging ze aan de slag op het onderzoekscentrum van de Luftwaffe. Daar voerde ze proefvluchten uit met de eerste helikopters en testte ze onder andere de Ju 87-duikbommenwerper, ook wel Stuka geheten. Tegen het einde van Tweede Wereldoorlog vloog ze in een bemande versie van het raketwapen V1, om uit te zoeken of dat geschikt was voor zelfmoordaanvallen. Reitsch stierf in 1979 op 67-jarige leeftijd aan een hartaanval.

2) Marina Popovitsj

Als kind kreeg deze in 1931 geboren Russin haar eerste vlieglessen. Toen ze zestien was, wilde Popovitsj al militair piloot worden, maar de Sovjet-luchtmacht wees haar af. Daarop schreef ze een brief aan een van de hoogste figuren in het Kremlin, maarschalk Kliment Vorosjilov, en hij zorgde ervoor dat ze een vliegopleiding kon volgen. In 1963 werd ze luchtmachtpiloot en in 1964 doorbrak ze in een MiG-21 als eerste Russische vrouw de geluidsbarrière, wat haar de bijnaam ‘Madame MiG’ opleverde. Popovitsj bracht nog tientallen andere records op haar naam, onder meer voor de langste vlucht door een vrouw. In 2017 overleed ze.

3) Rachael Winiecki

Sinds december vorig jaar is majoor Rachael Winiecki uit Green Bay (Wisconsin) de eerste vrouwelijke testpiloot van de F-35. Eerder vloog ze A-10’s in het Midden-Oosten, Oost-Europa en het Verre Oosten. Ze volgde de opleiding tot testpiloot op Edwards Air Force Base en trad toe tot het 461ste Flight Test Squadron. Ook heeft ze een studie lucht- en ruimtevaarttechniek achter de rug, een absolute vereiste om dit werk te kunnen doen. Als voormalige A- 10-piloot is Winiecki gespecialiseerd in het aanvallen van gronddoelen. Bij het beproeven van de F-35 zal daar voor haar dan ook de nadruk op liggen.

Dit is een kader uit de Terugvlucht-aflevering ‘De oorlog van de Jacquelines’ te vinden in KIJK 9/2019. Deze editie ligt in de winkel vanaf 22 augustus tot en met 18 september.

Meer informatie:

Tekst: Leo Polak

Openingsbeeld: Getty Images

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK


Meer Artikelen