Deze band treedt op onder water

Laurien Onderwater

11-05-2016 16:00:45

AquaSonic geeft een onderwater-concert

Binnen de muziekindustrie moet je blijven vernieuwen. Het muziekensemble AquaSonic is daar wel erg creatief mee omgegaan.

Onder water een concert geven. Wie verzint zoiets? Nou, de Deense band AquaSonic dus. Het kostte de muziekgroep maar liefst tien jaar experimenteren, maar het eerste onderwaterconcert komt er nu eindelijk aan. In Rotterdam wel te verstaan.

Bubbeltechniek

Laila Skovmand – zangeres en componist van de band – heeft jaren moeten oefenen voor ze de techniek onder de knie had. Eerst probeerde ze in een kom gevuld met water een vaste vibrato te produceren. Later, tijdens een duiktrip, kreeg Skovmand de kans om te zingen onder water. Het werkte, maar de bellen die de zangeres produceerde, zorgde voor knetterende geluiden.

Om dit te voorkomen, kwam Skovmand met een techniek waarbij ze een luchtbel in haar mond houdt. Hier zingt ze doorheen. De zangeres moet natuurlijk wel regelmatig naar boven komen om adem te halen en opnieuw een bubbel te ‘vangen’. Doordat luchtbellen vrij weinig lucht bevatten, kan Skovmand alleen korte, hoge tonen produceren.

Waterproof 

De vijf ondergedompelde muzikanten hebben ieder hun eigen aquarium waarin ze een instrument bespelen. De muziekinstrumenten moesten speciaal voor de band worden gemaakt, aangezien deze over het algemeen niet waterproof zijn.

Onderstaand filmpje licht het tipje van de sluier op van AquaSonics onderwaterconcert. Het resultaat is freaky en fascinerend tegelijkertijd!

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Wil jij dit graag meemaken? AquaSonic treedt 27 mei op in Rotterdam tijdens de Operadagen.

Bronnen: New Scientist, Engadget

Beeld: AquaSonicPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis