Stoffelijke resten in Duits WO II-wrak aangetroffen

Laurien Onderwater

04 November 2020 19:00

Messerschmitt BIDKL

Bij de berging van een Messerschmitt Bf109, dat tijdens de Tweede Wereldoorlog neerstortte, zijn menselijke resten gevonden. De Duitse autoriteiten zijn ingelicht.

In de gemeente Dalfsen zijn eerder vandaag stoffelijke resten gevonden toen een Duits jachtvliegtuig werd geborgen. De Messerschmitt Bf109 stortte op 30 januari 1944 neer tijdens zware luchtgevechten met de Amerikanen. Van wie de menselijke resten zijn, wordt nu verder uitgezocht, maar waarschijnlijk gaat het om de piloot van het toestel.

Messerschmitt
Dalfsen – Een sergeant van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie onderzoekt de wrakstukken van een Duitse Messerschmitt Bf109.

BIDKL

Die identiteit achterhalen is de taak van de Bergings- en Identificatiedienst van de Koninklijke Landmacht (BIDKL). Dit onderdeel van Defensie is in 1945 opgericht en sindsdien verantwoordelijk voor het opsporen, bergen en identificeren van oorlogsslachtoffers. Nergens anders in Europa wordt op zo’n grote, wetenschappelijke schaal gewerkt aan de berging en identificatie van slachtoffers als in Nederland.

KIJK bezocht onlangs de BIDKL, meer daarover lees je in editie 12/2020 die vanaf 19 november in de winkel ligt.

De berging van de Messerschmitt is onderdeel van een meerjarenproject dat het ministerie van Defensie in 2019 is gestart. Het doel hiervan is om vliegtuigwrakken met vermiste bemanningsleden te bergen. Het kabinet heeft 15 miljoen euro voor deze klus gereserveerd en wil daarmee de komende jaren dertig tot vijftig wrakken bergen.

Eerder dit jaar, eind augustus, heeft de Bergings- en Identificatiedienst van de Koninklijke Landmacht een Britse bommenwerper uit het Markermeer geborgen. Daarbij kwamen ook menselijke resten naar boven die nu worden onderzocht.

Lees ook: Luchtvaarthistorie: de Messerschmitt 262

Bronnen: KIJK 12/2020, NOS, NU.nl

Beeld: Vincent Jannink/ANP

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Mens