‘Blinde vlek is kleiner te trainen’

KIJK-redactie

01 September 2015 09:00

Ieder normaal oog heeft een blinde vlek, maar met de juiste training maak je deze aanzienlijk kleiner.

Doordat de zenuw van je oog door je netvlies naar je hersenen loopt, kun je die plek van het netvlies niet gebruiken om mee te kijken. En als er precies op die plek een beeld via je oog binnenkomt, zie je het dus niet. Dit is wat men noemt de blinde vlek. Wetenschappers hebben nu ontdekt dat je de grootte van deze blinde vlek kunt terugdringen door je oog te trainen.

Afsnoepen

Leider van het onderzoek Paul Miller van de University of Queensland in Australië benadrukt dat het onmogelijk is om de blinde vlek helemaal uit te schakelen. Toch is het hem en zijn collega’s gelukt om bij een getraind oog de buitenste randjes van de vlek er als het ware af te snoepen en hiermee de ‘blindheid’ met tien procent terug te brengen.

Om tot dit resultaat te komen, werden tien proefpersonen vier weken lang getraind. De onderzoekers lieten het beeld van een ring in het midden van hun blinde vlek binnenkomen. Golven donker en licht bewogen door de ring en de deelnemers moesten aangeven welke kant degolven op bewogen. In een ander experiment werd ze gevraagd welke kleur de ring had.

De grootte van de ring werd steeds aangepast – soms was hij zo klein dat hij precies in de blinde vlek viel, soms was hij groter zodat een persoon hem kon zien. Aan het begin van de training waren de proefpersonen 70 procent van de tijd in staat te vertellen wat de richting van de golven en ringkleur was. Na verloop van tijd zagen de onderzoekers dat de blinde vlek van het getrainde oog kleiner werd, terwijl dit bij een ongetrainde oog niet zo bleek te zijn.

Kansen

Volgens Miller zorgt de oogtraining ervoor dat de gevoeligheid van de zenuwcellen die overlappen met of grenzen aan de blinde vlek verhoogt. Dit wijst erop dat het oog hierdoor gevoeliger is voor zwakke signalen uit de directe omgeving van de blindheid.

Als dit soort oogtrainingen ervoor zorgen dat het formaat van de blinde vlek kan worden teruggedrongen dan kunnen ze misschien ook worden toegepast bij andere vormen van blindheid en oogaandoeningen, stellen de wetenschappers. Ze zien zelfs kansen binnen de wereld van het bionische oog.

Bronnen: Current Biology (pdf), Cell Press via EurekAlert!

Beeld: Laurinemily/CC BY-SA 2.5


Meer Mens