Boek: Nietzsche

kijkmagazine

13 June 2010 13:00

Vorig jaar verscheen Logicomix, een stripboek dat op een geweldige manier het leven van filosoof Betrand Russell behandelde. Nu komt de jonge tekenaar Maximilien Le Roy met een biografie van Russells Duitse vakgenoot Friedrich Nietzsche.

Of dit het begin markeert van een stortvloed aan strips over filosofische kopstukken? Dat zal de tijd moeten leren. Maar zolang de kwaliteit op het niveau blijft van deze twee uitgaves, is dat in elk geval niet iets om ons zorgen over te maken.

Nietzschecover150Wel zijn er de nodige verschillen tussen beide uitgaves. Waar Logicomix’ Alecos Papadatos strakke illustraties maakte die niet in een kinderboek zouden misstaan, gaat Le Roy wat schetsmatiger en kunstzinniger te werk. Bij tijd en wijle wordt Nietzsche zelfs behoorlijk surrealistisch, met vreemd gekleurde platen zonder tekst die een ziekte- of angstaanval van de filosoof weergeven.

Daarnaast was Logicomix wat breder van aanpak. Niet alleen Russell zelf, maar ook tijdgenoten als Ludwig Wittgenstein en Kurt Gödel werden opgevoerd, met veel aandacht voor wat zij allemaal bijdroegen aan de filosofie en de wiskunde. Le Roy concentreert zich daarentegen puur op de persoon Nietzsche. Natuurlijk komen diens denkbeelden daarbij aan bod, maar het is duidelijk dat het de auteur van deze strip er minder op uit is om zijn lezers een lesje filosofie te leren.

Bij Le Roy krijgen we vooral een beeld van het niet al te opbeurende leven van de besnorde Duitser. Het vroege overlijden van zijn vader en broertje, zijn zwakke gezondheid, de abominabele verkoopcijfers van zijn boeken, de ruzies met zijn anti-semitische zus en, uiteindelijk, zijn krankzinnigheid. Nee, opbeurend is dit stripverhaal zeker niet. Wel biedt het een intrigerende kijk op het leven van iemand die de meesten van ons op zijn best van zijn scherpe geschriften kennen. Of, waarschijnlijker, alleen van naam.

hardcover | 129 pagina’s | Le Lombard | € 19 | ISBN 978 90 558 1704 7


Meer KIJK tipt