Boosheid af te lezen aan muisbewegingen

KIJK-redactie

16-12-2015 09:00:23

_SW13435 1510-54 Computer Mouse Illustration October 21, 2015 Photo Illustration by Jaren Wilkey/BYU © BYU PHOTO 2015 All Rights Reserved [email protected] (801)422-7322

Als je boos bent, maak je langzamere en minder vloeiende muisbewegingen.

Je stoort je aan de traagheid van een website. Is dit af te lezen aan je muisgedrag? Volgens onderzoek van de Brigham Young University wel. Je verwacht misschien dat je sneller gaat muizen als je boos bent, maar uit hun onderzoek blijkt dat je juist tragere muisbewegingen gaat maken.

Duurt lang

Het onderzoek is uitgevoerd door 65 proefpersonen een tijdsgebonden online test te laten maken, waarbij de pagina’s extreem langzaam laadden. Hierdoor hadden de mensen minder tijd om de vragen te beantwoorden. Daarbovenop kregen ze ook nog eens te horen dat hun lage score een teken was voor een lager IQ.

Tussendoor moesten ze aangeven wat hun gemoedstoestand was. Dit hebben de onderzoekers gekoppeld aan de muisbewegingen die de respondenten maakten. Niet alleen bleken ze hun muis trager te bewegen als ze kwaad waren, maar de bewegingen waren ook minder vloeiend in deze gemoedstoestand.

Slimme websites

Volgens de onderzoeker kan dit onderzoek in de toekomst zorgen voor slimmere websites. Webdevelopers kunnen vaststellen waar gebruikers op een website gefrustreerd raken en zo gerichter werken aan gebruiksvriendelijkere websites. Volgens de onderzoeker gelden de resultaten ook voor mobiele apparaten, waar het swipen en touchen de muisbewegingen vervangen. Er is al een patent aangevraagd voor de techniek.

Bronnen: ResearchGate, Brigham Young University via EurekAlert!Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Mens