Broers beïnvloeden seksueel gedrag zussen

KIJK-redactie

20 August 2010 10:00

Australisch onderzoek wijst uit dat meisjes met een oudere broer gemiddeld een jaar later beginnen met menstrueren dan normaal. Hebben ze een jongere broer, dan beginnen ze later met seks.

Dit blijkt uit Australisch onderzoek waarbij de gegevens van 197 vrouwen en 76 mannen werden geanalyseerd.

De onderzoekers vermoeden dat het opmerkelijke verband als volgt ontstaat. De oudere broers vertragen de lichamelijke rijping van zusjes omdat ze meer ‘ouderlijke middelen’ verbruiken. Een andere invloed kan de psychologische stress zijn die broers uitoefenen op hun zusje.

Jongere broers eisen ondertussen verzorging van de oudere zussen. Hierdoor zouden de meisjes minder tijd hebben om aan hun seksuele ontwikkeling te werken.

Andere statistieken, zoals het aantal zwangerschappen en de leeftijd bij de eerste zwangerschap, lijken niet te worden beïnvloedt door het hebben van broers. Dit kan komen doordat vrouwen vaak een periode afzonderlijk leven voordat ze kinderen krijgen. De vrouw voelt zich onafhankelijk en schudt eventuele invloeden van haar broers van zich af.

Verder onderzoek moet uitwijzen welke factoren precies verantwoordelijk zijn voor de invloed van broers op de seksuele ontwikkeling van hun zussen.

Bronnen: LiveScience, ABC

Beeld: rolands.lakis/cc-by-sa 2.0


Meer Mens