Wetenschappers: chemtrails bevatten geen gifstoffen

KIJK-redactie

18 August 2016 09:00

chemtrails

Een groep wetenschappers heeft onderzocht wat er waar is van de samenzweringstheorieën rond de zogenoemde chemtrails.

Je ziet ze regelmatig als je in de lucht kijkt: witte condensatiestrepen. Ze ontstaan doordat hete uitgestoten gassen van vliegtuigen in aanraking komen met koude lucht. Samenzweerders noemen die chemtrails en zijn ervan overtuigd dat overheden chemicaliën in deze sporen stoppen om burgers te vergiftigen. Vier Amerikaanse wetenschappers hebben deze theorie nu naar het rijk der fabelen verwezen.

Aanwijzingen

De wetenschappers van de Universiteit van Californië peilden deze kwestie bij 77 atmosfeeronderzoekers. Ze vroegen aan de deskundigen of ze ooit aanwijzingen hebben gevonden die deze samenzweringstheorie ondersteunen.

Het antwoord was duidelijk: nee. Althans, bij 76 van de 77 wetenschappers was daar geen sprake van. Eén wetenschapper gaf aan dat ze ooit in de atmosfeer een opvallend hoge concentratie van barium had ontdekt. Die kan echter door heel veel factoren zijn ontstaan, dus een overtuigende aanwijzing is dit niet.

Vergif vanuit hemel

De conclusie van de wetenschappers luidt dan ook: “Uit het onderzoek bleek dat er nauwelijks aanwijzingen bestaan over dat de regering, het leger, luchtvaartmaatschappijen en anderen medeplichtig zijn aan een programma om de planeet vanuit de hemel te vergiftigen.”

Maar bestaan er dan ook echt mensen die in het bovenstaande verhaal geloven? Jazeker: eerder onderzoek wees nog uit dat 17 procent van de Amerikanen – dat zijn er ruim 54 miljoen – (deels) in deze samenzweringstheorie gelooft. Gelukkig hebben die dus weer een zorg minder – als ze de conclusie van het onderzoek tenminste accepteren.

Bronnen: Science Daily, Live Science, IOP Science


Meer Mens