Chirurgen presteren beter als ze muziek luisteren

KIJK-redactie

03-08-2015 09:00:55

Chirurgen kunnen sneller hechten als er muziek aan staat. De hechtingen zijn dan bovendien van betere kwaliteit.

Eerdere studies hebben al laten zien dat chirurgen minder gestrest zijn als er muziek op staat. Het was echter niet bekend of chirurgen ook beter presteren met muziek aan. Amerikaanse wetenschappers onderzochten daarom hoe goed plastisch chirurgen een incisie kunnen hechten mét en zonder muziek. Met muziek bleken de artsen tot 10 procent sneller te zijn. De hechtingen waren bovendien beter dan de hechtingen die zonder muziek werden gemaakt.

Varkenspoten hechten

De wetenschappers kochten voor het onderzoek een aantal varkenspoten. Ze maakten daar een snee in en vroegen vijftien chirurgen die te hechten. Een dag later vroegen ze de chirurgen nog eens hetzelfde te doen. De ene keer stond de muziek aan, de andere keer uit.

De chirurgen waren gemiddeld 8 procent sneller als hun favoriete muziek aan stond. Bij meer ervaren chirurgen was het effect nog groter. Zij waren 10 procent sneller mét muziek.

De wetenschappers vroegen andere chirurgen om de kwaliteit van de hechtingen te beoordelen. Zij vonden over het algemeen de hechtingen die waren gemaakt toen er muziek aanstond van betere kwaliteit.

Goedkoper en veiliger

De onderzoekers geven aan dat snellere operaties goedkoper én veiliger zijn. Vooral bij operaties waar het hechten een groot deel van de procedure is, zoals een buikwandcorrectie, scheelt het geld als de chirurg daar minder lang over hoeft te doen. De patiënt kan dan ook korter worden verdoofd, en dat is veiliger dan een langdurige verdoving.

Bronnen: Aestatic Surgery Joournal, University of Texas Medical Branch at Galveston via EurekAlert!



Podcast KIJK en luister via JUKE






Meer Mens