Coladrinkers maken minder zaadcellen

kijkmagazine

08 April 2010 16:00

Drink je meer dan een liter cola per dag? Dan bevat je sperma waarschijnlijk minder zaadcellen.

Dat is de conclusie van een Deens onderzoek dat keek naar de gegevens van 2554 jonge mannen. Die ondergingen in de periode 2001-2005 een medisch onderzoek voor militaire dienst, waarbij ze onder andere ter plekke een ‘kwakje’ moesten produceren en inleveren. Ook vulden ze een enquête in, die onder meer vragen bevatte over voeding en levensstijl.

Uit deze data bleek dat er geen verschil is tussen mensen die weinig cafeïne en geen cola drinken enerzijds, en mensen die een ‘gemiddelde’ cafeïne-inname hadden (101 tot 800 milligram per dag) en minder dan een liter cola per dag dronken anderzijds. Maar de echt fanatieke colagebruikers, die elke week meer dan 7 liter van het spul wegklokken, hebben aanmerkelijk minder zaadcellen in hun sperma dan de matige drinkers: 40 miljoen stuks per milliliter in plaats van 55 miljoen.

Dat verschil ligt niet aan de cafeïne, stellen de onderzoekers. Wat er dan wel achter zit, is nog niet duidelijk. Is een ander cola-ingrediënt verantwoordelijk? Speelt het gegeven dat mensen die buitensporig veel cola drinken ook voor de rest niet zo gezonde gewoontes hebben een rol? Of is er een dieper liggende oorzaak, die er zowel voor zorgt dat iemand meer cola gaat drinken, als dat de kwaliteit van zijn sperma achteruit gaat? (Zo is eerder stress gelinkt aan zowel een slechtere spermakwaliteit als een verhoogde colaconsumptie.)

Kortom, het mag er dan op lijken dat mensen die veel cola drinken minder zaadcellen aanmaken, maar het is nog allesbehalve zeker dat de cola dan ook de oorzaak daarvan is. Al stikt het natuurlijk weer van de nieuwsmedia die zich niet bezighouden met dat soort nuances. Een snelle Google-zoekopdracht levert onder meer de volgende koppen op: “Cola verlaagt hoeveelheid sperma”, “Cola slecht voor vruchtbaarheid mannen”, “Minder vruchtbaar door cola”… *zucht*

Bronnen: American Journal of Epidemiology, PhysOrg.com


Meer Mens