Deze reli-complotten doen de ronde

KIJK-redactie

19-04-2017 13:00:22

Eurabië

Er zou volgens complotdenkers een plan in werking zijn om Europa de komende decennia helemaal islamitisch te maken: Eurabië. Maar niet alleen dit geloof heeft te kampen met samenzweringen. Drie andere voorbeelden.

De Tempeliers

In 1307 kwam de Franse koning Filips IV keihard in actie tegen de Tempeliers. De leiders belandden op de brandstapel en hij pikte de bezittingen van hun rijke ridderorde in.Eurabië Volgens historici deed Filips dat om zijn lege schatkist te vullen. Maar sommige complotdenkers geloven dat hij wilde voorkomen dat een door de Tempeliers streng bewaard geheim uit zou lekken: dat Jezus bij Maria Magdalena een kind verwekte. Zie ook het boek en de film De Da Vinci code.

De Joden

Over Jezus gesproken: eeuwenlang golden de Joden als het volk dat hem had vermoordEurabië, en toen verscheen begin twintigste eeuw ook nog eens de Protocollen van de wijzen van Sion. In dit geschrift, in zekere zin een staaltje nepnieuws van de Russische geheime dienst, staat dat ‘Joodse leiders’ in 1897 hebben afgesproken om de rest van de mensheid in het onheil te storten en zo de wereldheerschappij te veroveren. Tot op heden zijn er mensen die daarin geloven.

De jezuïeten

De ‘soldaten van God’, zoals de bijnaam van deze in 1540 opgerichte katholieke orde luidt, zijn eeuwenlang het onderwerp van samenzweringsverhalen geweest. Zo zouden ze een voortzetting van de Tempeliers zijn. EurabiëUiteraard hadden de jezuïeten in protestantse landen als Nederland en Engeland een ongunstige reputatie, maar ook in het achttiende-eeuwse Frankrijk van vlak voor de revolutie. In Hitlers Duitsland werden ze ‘ongedierte’ genoemd en zwaar vervolgd.

Dit is een kader uit de Complot!-aflevering ‘Project Eurabië’ te vinden in KIJK 5/2017. Deze editie ligt in de winkel vanaf 20 april tot en met 25 mei. 

Meer informatie:

Tekst: Leo Polak

Beeld: ANPPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Artikelen

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis