Drie complotten uit WO II

Naomi Vreeburg

16 April 2016 11:00

WO II-complotten in overvloed. Een lijstje van drie. 

Een van de complotten die de ronde doet over de Tweede Wereldoorlog is dat de Amerikaanse president Roosevelt toeliet dat marinehaven Pearl Harbor werd gebombardeerd door de Japanners. Maar er zijn nog veel meer samenzweringstheorieën over WO II. We hebben drie voorbeelden voor je op een rij gezet!

Geen Holocaust

drieHet verhaal dat de nazi’s 6 miljoen Joden hebben vermoord, zou een verzinsel zijn. Op die manier, beweren Holocaust-ontkenners, werd onder andere een excuus gecreëerd voor de stichting van de staat Israël in 1948.

ODESSA

drieDit is een bijna mythisch netwerk (voluit: Organisation der ehemaligen SS-Angehörigen ) dat vanaf 1944 oorlogsmisdadigers onder een nieuwe, valse identiteit naar Zuid-Amerika en het Midden-Oosten hielp ontsnappen. Veel historici hebben zo hun twijfels.

De Velser Affaire

Gaf de Nederlandse regering in ballingschap vanuit Londen in 1945 aan politiemensen en verzetslieden uit Velsen opdracht om communisten te verraden of te liquideren? Een van de vermeende slachtoffers: Hannie Schaft, oftewel ‘het meisje met het rode haar’.

Dit is een kader uit het artikel ‘Oorlog via de achterdeur’ te vinden in KIJK 5/2016. Dit nummer ligt in de winkel vanaf 21 april tot en met 25 mei.

Meer informatie:

Tekst: Leo Polak

Beeld: NARA


Meer Artikelen