D66 populairst onder bezoekers KIJK.nl

kijkmagazine

03 June 2010 16:00

Als het aan de bezoekers van deze site lag, zou D66 na de verkiezingen van 9 juni 2010 de grootste partij in de Tweede Kamer zijn.

18,1 procent van de 541 stemmers koos bij de poll die de afgelopen weken op KIJK.nl was te beantwoorden voor de partij van Alexander Pechtold. Op de tweede plek kwam de VVD (16,6 procent), gevolgd door de PVV (15,5 procent).

Opmerkelijk was dat GroenLinks het met 11,6 procent van de stemmen won van de Partij van de Arbeid (10,7 procent). Ook opvallend: het CDA scoorde in deze peiling slechts 3,9 procent en bleef daarmee achter bij de SP (6,3 procent) en de ChristenUnie (4,8 procent).

Hekkensluiters waren de SGP (3,0 procent), de Partij voor de Dieren (2,0 procent) en Trots op Nederland (1,3 procent). Daarnaast gaf nog 6,3 procent van de deelnemers aan niet te gaan stemmen op 9 juni, of op een andere partij te willen stemmen.

Maken we een schatting van het aantal zetels dat deze percentages op zouden leveren, dan zou D66 er tegen de dertig krijgen. Een linkse coalitie (D66, GroenLinks, PvdA en SP) of een ‘turquoise’ kabinet (paars met GroenLinks in plaats van de PvdA) zouden dan allebei rond de 75 zetels achter zich hebben.

‘Gewoon’ paars zou in deze denkbeeldige Tweede Kamer net geen meerderheid halen. Een coalitie van VVD, PVV en CDA doet het nog een stuk slechter, ondanks het vrij grote aantal stemmen voor de eerste twee van die drie partijen. Tja, wat wil je ook, met nog maar een zeteltje of zes voor de christendemocraten.

Beeld: Robert Vos/ANP


Meer Mens