De tijd vliegt, dus het is leuk?

KIJK-redactie

05 February 2010 15:03

‘Time flies when you’re having fun’, wordt vaak gezegd. Amerikaanse wetenschappers deden een interessant onderzoek naar dit verschijnsel.

Aaron Sackett en zijn collega’s van de University of St. Thomas (Minneapolis, VS) lieten tientallen proefpersonen een test doen waarbij hun werd verteld dat die tien minuten zou duren. In werkelijkheid kreeg de ene groep stiekem maar vijf minuten voor de test en de andere groep twintig minuten. De ‘vijf-minuten-deelnemers’, bij wie het gevoel was gecreëerd dat de tijd voorbij vloog, velden achteraf een veel positiever oordeel over de test dan de ‘twintig-minuten-deelnemers’, die het gevoel hadden gehad dat de tijd kroop.

In een volgend onderzoek werd studenten gevraagd een artikel te lezen dat vraagtekens plaatste bij het idee dat je het naar je zin hebt als de tijd vliegt. Toen ze daarna de bovenstaande test nog eens deden, verdween het effect van het verkorten van de beschikbare tijd op hoe leuk ze hem vonden.

Het lijkt er dus op dat de hoe kort of lang we de tijd dat we ergens mee bezig zijn ervaren, van invloed is op hoe leuk we die taak vinden. Oftewel: we passen de regel ‘de tijd vliegt als je het naar je zin hebt’ onbewust toe. Dat wil zeggen, totdat iemand ons ervan overtuigt dat hij onzin is.

Bronnen: Psychological Science, BPS Research Digest


Meer Mens