Dode Vikingen in Zuid-Engeland

KIJK-redactie

03 April 2010 12:00

De aanleg van een autoweg in het zuiden van Engeland heeft tot een spannende vondst geleid. De resten van 51 mannen die in juni bij Weymouth werden gevonden, blijken van geëxecuteerde Vikingen te zijn.

Gebitsanalyse van de resten heeft uitgewezen dat de gevonden jongemannen uit landen met een koud klimaat afkomstig zijn. Daarnaast bleek uit isotopen in de tanden dat de mannen veel eiwitten binnenkregen. Net zo veel als de bevolking van Zweden rond die tijd, zo blijkt uit vergelijkbare vondsten uit dat land. Eén Viking komt waarschijnlijk zelfs van boven de poolcirkel.

Jane Evans en Carolyn Chenery van het British Geological Survey menen dat de Vikingen ongeveer duizend jaar geleden zijn geëxecuteerd door boze Angelsaksen, die regelmatig werden beroofd door de Scandinaviërs. Daarvoor werd aangenomen dat het graf Romeins was.

Projectleider David Score is opgewonden over de vondst. “De uitkomst dat de dode jongemannen Vikingen waren, is een spannende ontwikkeling. Ieder massagraf is een relatief zeldzame vondst. Maar om er eentje te vinden van zo’n omvang, en van deze historische periode, is extreem ongewoon”, zei hij tegenover BBC News.

De mannen, waarvan de meeste slechts in de twintig jaar oud waren, zijn waarschijnlijk publiekelijk, en helemaal naakt ter dood gebracht. Er zijn geen resten van kleding of accessoires gevonden.

Bronnen: BBC News


Meer Mens