Een berichtje eindigen met een punt is onbeschoft

KIJK-redactie

12-12-2015 13:00:09

Als iemand een mobiel berichtje afsluit met een punt, is de kans groot dat hij of zij pissig is.

“Zie ik je om half 8 bij de bios?” “Prima.” Dat klinkt niet alsof de laatste persoon veel zin heeft om een filmpje met je te pakken. Als je als antwoord “Prima!” zou hebben ontvangen, dan zou je er juist van overtuigd zijn geweest dat de ander net zoveel zin heeft in jullie afspraakje als jij. Deze interpretatie delen meer mensen met je, zo blijkt uit onderzoek van de Binghamton University.

Betekenis

Zoals bekend, missen communicatiemiddelen zoals email en WhatsApp non-verbale communicatie zoals intonatie en gezichtsuitdrukkingen. Dat laatste kunnen we voor een deel oplossen met emoji, maar uit het onderzoek van de Binghamton University blijkt dat interpunctie in berichten ook een aparte betekenis heeft gekregen.

Een berichtje zonder interpunctie aan het einde is een neutraal berichtje, met een uitroepteken enthousiast, en als een berichtje is afgesloten met een punt dan is de verzender goed chagrijnig. Een berichtje met een bevestigend antwoord komt heel bot en haast sarcastisch over.

Non-verbaal

Volgens de onderzoekers is de speciale betekenis van de punt in een mobiel berichtje ontstaan doordat in de wereld van het texten wordt gezocht naar andere manieren om non-verbale boodschappen over te brengen, maar de verstuurder is beperkt tot de opties die zijn telefoon hem biedt. Het effect treedt niet op bij geschreven briefjes. Daar kun je je zin rustig afsluiten met een punt zonder lullig over te komen.

Bron: Computers in Human Behavior, Binghamton University via EurekAlert!Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Mens