Werkt gentherapie tegen veroudering?

Laurien Onderwater

25-04-2016 16:00:19

gentherapie

Het lijkt erop dat voor het eerst in de geschiedenis een mens gentherapie heeft ondergaan waarbij veroudering is vertraagd.

We dromen er allemaal wel eens van: voor altijd jong blijven. Ouder worden is aan de ene kant een zegen natuurlijk, maar het gaat ook gepaard met een pijntje hier en daar. De CEO van het farmaceutisch bedrijf Bioviva USA Inc. had hier kennelijk geen trek in. Deze vrouw heeft naar eigen zeggen gentherapie ondergaan om natuurlijke veroudering een halt toe te roepen.

Reverse gentherapie

Elizabeth Parrish vormde het proefdier van haar eigen bedrijf. Zo onderging ze experimentele gentherapieën die Bioviva heeft ontwikkeld. De ene therapie moest spiermassa-afname tegengaan; de andere bestreed stamcelafbraak. Beide ‘kwalen’ gaan gepaard met ouder worden. Deze zogenoemde reverse gentherapie zou dus veroudering moeten belemmeren.

Het experiment was in eerste instantie opgezet om te bewijzen dat het jonge bedrijf veilige gentherapie aanbiedt. Maar wanneer op de lange termijn blijkt dat ouderdomskwaaltjes daadwerkelijk wordt tegengegaan, dan is dat de eerste succesvolle demonstratie van ‘anti-veroudering’ in de mens.

Bezwaar gentherapie

Om dit ietwat lugubere experiment uit te kunnen voeren, heeft Parrish de FDA moeten omzeilen. Dit agentschap zou namelijk nooit toestemming hebben gegeven. Waarschijnlijk heeft de CEO van Bioviva de behandeling gekregen in een kleine privékliniek in Colombia.

Het zal nog wel even duren voordat de lange-termijn-resultaten duidelijk zijn. Maar mocht ouderdom daadwerkelijk zijn belemmerd in Parrish, dan nog zal het onderzoek niet heel veel bijval krijgen. Doordat het experiment zo ‘sneaky’ en buiten de regels om is uitgevoerd, is het voor experts lastig om het te accepteren.

Bronnen: Futurism, ScienceAlert, MIT Technology Review

Beeld: Unsplash/PixabayPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Mens