‘Er komt een tweede Doomsday kluis’

Naomi Vreeburg

31-03-2017 16:00:13

Doomsday kluis

In Spitsbergen worden nu ook boeken en andere belangrijke documenten uit verschillende landen opgeslagen.

Mocht er een nucleaire oorlog aanbreken of de Apocalyps zijn intrede doen, dan hebben we nog altijd de goed beschermde wereldzadenbank in Spitsbergen om zaden vandaan te halen. Maar dat is niet genoeg voor het Noorse techbedrijf Piql. Het opent namelijk een tweede zogenoemde Doomsday kluis, waar belangrijke literatuur en andere documenten worden opgeslagen.

Microfilm

En wie nu een knusse ruimte onder de grond met gigantische boekenkasten in gedachten heeft: sorry, we moeten je uit de droom helpen. De belangrijke documenten zijn opgeslagen op speciaal high-resolutie microfilm (zie de video onderaan voor meer details).

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

“Hierop kan digitale informatie worden opgeslagen”, mailt Piql. “Niet alleen boeken en documenten, maar ook geluid, films en 3D prints kunnen we op de films zetten.” Verder meldt het bedrijf dat de omstandigheden in de Doomsday kluis zo goed zijn dat de films hier 1000 jaar kunnen worden opgeslagen. (Hopen we wel dat de mensheid dan nog apparaten heeft om de films op af te spelen.)

Mexico en Brazilië

De faciliteit wordt het World Arctic Archive genoemd en bevindt zich in hetzelfde gebied als de wereldzadenbank. Mexico en Brazilië zijn vooralsnog de enige landen die belangrijke documenten willen opslaan in de Doomsday kluis. Wij willen ook wel een paar KIJKs doneren?

Bronnen: The Sun, IFL SciencePodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Filmpjes