‘Dit gebeurt er als man en vrouw samenwerken’

Naomi Vreeburg

10-06-2016 13:00:59

Mannen en vrouwen gebruiken andere strategieën als het aankomt op samenwerken, en dat zouden nu ook de hersenen laten zien.

Om iets gedaan te krijgen, is het vaak een wijs besluit om de handen ineen te slaan. Maar dit gaat soms lastig: we pakken dingen niet allemaal op dezelfde manier aan. Zo hebben mannen en vrouwen andere strategieën om een taak te voltooien. En een nieuwe studie zou aantonen dat de hersenen van de twee geslachten ook op een andere manier samenwerken.

Computerscherm

In het onderzoek van Joseph Baker en zijn collega’s werden 222 mensen verdeeld in paren. In 39 paren waren beide deelnemers man, in 38 tweetallen waren beide proefpersonen vrouw en 34 paren bestonden uit zowel een man als een vrouw. Deze paren moesten samenwerken om een klusje te klaren.

De deelnemers werden achter een computer gezet en konden het scherm van hun maatje niet zien. Op het scherm verscheen een cirkel, en wanneer deze van kleur veranderde, moesten de proefpersonen op een knop drukken. Tegelijkertijd. Ze kregen veertig pogingen om dit voor elkaar te krijgen en na elke poging vertelden de onderzoekers wie er eerder op de knop drukte. Ondertussen werd de hersenactiviteit van de deelnemers gemeten.

samenwerken

Synchroon brein

De hersenen van de zogenoemde same-sex paren, dus de man-man en vrouw-vrouw-groep, werkten synchroon: dezelfde hersengebieden waren actief tijdens het voltooien van de taak. Maar wanneer man en vrouw samenwerkten, vertoonden de heren andere hersenactiviteit dan de dames.

Dit wil overigens niet zeggen dat mannen en vrouwen minder goed samenwerken. Een man en een vrouw voltooiden de taak niet minder snel dan de same-sex paren. “Er is alleen een verschil in de manier waarop ze samenwerken”, vertelt Baker.

Persoonlijkheid

Volgens Roel Willems, een Nederlandse hersenonderzoeker die niet betrokken was bij de studie, zitten er wel wat haken en ogen aan het onderzoek. De proefpersonen hebben slechts één taak hoeven uitvoeren; blijft het resultaat hetzelfde als ze meerdere taken moeten uitvoeren?

Ook vraagt Willems zich af of deze studie nu echt laat zien dat geslacht ten grondslag ligt aan het resultaat. “Het kan heel goed zijn dat er een persoonlijkheidskenmerk is dat hier echt aan ten grondslag ligt.” Wanneer je dezelfde persoonlijkheid als je maatje hebt, zouden de hersenen eerder kunnen synchroniseren tijdens de samenwerking. Ongeacht of je met een man of vrouw samenwerkt. Meer onderzoek is dus nodig om de samenwerking tussen de sekses echt in kaart te brengen.

Bronnen: Scientific Reports, Live sciencePodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Mens