Genmutaties helpen chronische pijn te bestrijden

KIJK-redactie

11-08-2020 11:59:00

pijn

Terwijl er genoeg pechvogels zijn die dag in, dag uit met pijn kampen, bestaat er ook een handjevol mensen dat pijnloos door het leven gaat. Door het bestuderen van hun zeldzame genetische mutaties hopen onderzoekers meer te leren over pijnbestrijding.

Bij een medische post in de Pakistaanse stad Lahore wandelde aan het begin van deze eeuw regelmatig een tienjarige jongen binnen om zich te laten oplappen na de straattheatershows die hij gaf.

Hij stak messen in zijn arm en wandelde op brandende kolen zonder een greintje pijn, maar zat achteraf wel met de wonden. Britse pijnonderzoekers hoorden over de jongen en gingen naar hem op zoek. Ze kwamen te laat: hij was vlak voor zijn veertiende verjaardag overleden nadat hij van een dak was gesprongen om indruk te maken op vriendjes.

De Britten speurden verder en vonden drie families uit dezelfde etnische groep als de jongen met gelijke symptomen. De onderzochte kinderen uit die families bleken een zeldzame mutatie te hebben in een gen genaamd SCN9A, een bevinding waarover het team in 2006 publiceerde in het wetenschappelijke tijdschrift Nature. Sindsdien zijn nog drie andere zeldzame genetische mutaties ontdekt die ervoor zorgen dat mensen geen of weinig pijn voelen. Kunnen we van hen meer leren over het bestrijden van pijnklachten?

Dit is het begin van het artikel ‘De pijnfactor’ te vinden in KIJK 9/2020. Deze editie ligt in de winkel vanaf 20 augustus tot en met 16 september.

Meer informatie:

Tekst: Anouk Broersma

Openingsbeeld: Getty Images

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Artikelen