‘Dit gen bepaalt hoe oud je eruitziet’

Laurien Onderwater

29-04-2016 13:00:52

Ouder gezicht door MC1R-gen

Wetenschappers claimen een gen te hebben gevonden dat verantwoordelijk is voor hoe oud je lijkt.

De jongeren onder ons hebben het allemaal wel een keer meegemaakt: bij de kassa van de slijterij wordt om je legitimatie gevraagd, terwijl je al 23 bent. Het omgekeerde kan natuurlijk ook het geval zijn: dat je ouder wordt geschat dan je daadwerkelijk bent. Beide situaties zijn soms frustrerend. Maar hoe jong of oud we eruitzien, wordt in grote mate bepaald door een specifiek gen, zou blijken uit een nieuwe studie.

MC1R-gen

Om het gen te vinden, voerde het onderzoeksteam een genome-wide association study uit. Hierbij werd gekeken of genetische varianten, van verschillende mensen, waren gelinkt aan een bepaalde eigenschap. In dit geval er ouder uitzien. Op die manier kwam het team erachter dat mensen die met een afwijkende vorm van het gen MC1R worden geboren, twee jaar ouder lijken dan ze zijn.

Het verband dat de onderzoekers hebben waargenomen, werd niet beïnvloed door geslacht, huidskleur of aantal uren in de zon. Hier is voor gecorrigeerd. Het MC1R-gen is gelinkt aan ontstekingen in het lichaam en DNA-schadeherstel. Maar 6 procent van de Europeanen is dragen van de variant die ze twee jaar ouder doet lijken. En 30 tot 40 procent loopt met een variant rond waardoor ze een jaar ouder worden geschat.

Jong gezicht

Het gen is natuurlijk niet volledig verantwoordelijk voor er ouder uitzien. Zo spelen omgevingsfactoren ook een belangrijke rol. “Toch willen we het gen nog verder onderzoeken. Met name hoe het ons uiterlijk beïnvloedt. En welke genen nog meer invloed hebben op hoe oud of jong ons gezicht eruitziet”, mailt Manfred Kayser, een van de onderzoekers. Wordt vervolgd dus.

Bronnen: Current Biology, Cell Press via EurekAlert!

Beeld: Simon WijersPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Mens

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis