‘Genetisch gemodificeerde gewassen zijn veilig’

Laurien Onderwater

19 May 2016 16:30

Genetisch gemodificeerd voedsel veilig

Zou deze grootschalige studie een punt kunnen zetten achter de langdurende discussie over genetisch gemodificeerd voedsel?

Of je bent pro of je bent er een felle tegenstander van: genetisch gemodificeerde gewassen. De discussie is al heel wat jaren gaande en het ene onderzoek beweert dat het slecht voor de gezondheid is, terwijl het andere artikel claimt dat GM-gewassen perfectly safe zijn. Maar na zo’n negenhonderd artikelen te hebben bestudeerd, concluderen deze wetenschappers dat ze veilig zijn.

Geen groen signaal

Het vierhonderd pagina’s tellende rapport is opgemaakt door twintig wetenschappers in opdracht van the National Academies of Science. Als sinds de jaren ‘80 worden gewassen verbeterd door er bepaalde genen aan toe te voegen. Hierdoor is bijvoorbeeld een maisplant ontwikkeld die bestand is tegen insectenvraat. Maar tegenstanders beweren dat het gevaarlijk is voor de gezondheid en vinden dat Moeder Natuur met rust moet worden gelaten.

Die paniek is volgens de auteurs van het rapport dus ongegrond. Wel moet hier even een nuance worden aangebracht, want de wetenschappers geven geen thumbs-up-signaal. Ze leggen voor verschillende situaties uit waarom de gen-gewassen niet per se onveilig zijn. Het onderzoeksteam heeft artikelen van de afgelopen dertig jaar doorgespit die rapporteren over de effecten van gen-voedsel op de gezondheid, agricultuur en op het milieu.

Nieuwe discussie

Of deze uitkomsten het debat tot een halt zullen roepen, is nog maar de vraag. Waar vrijwel alle wetenschappers – of ze nou pro of con zijn – mee instemmen, is dat de voor- en tegenstanders elkaar niet meer in de haren moeten vliegen. In plaats daarvan moeten ze met elkaar in gesprek gaan over deze snelgroeiende tak. Maar of dat nou zo makkelijk gaat?

De samenvatting van het rapport is hier te lezen.

Bronnen: National Academies of Science, Science Daily, ScienceAlert, IFL Science

Beeld: Rosalee Yagihara


Meer Mens