Gevluchte president had privédierentuin

KIJK-redactie

04 May 2010 10:00

Koermanbek Bakijev, de verdreven en gevluchte president van Kirgizië, zal zijn huis in het zuiden van Jalalabad missen.  Niet alleen omdat hij nu ondergedoken moet leven, ergens in Wit-Rusland, maar ook omdat hij in zijn huis een privédierentuin had aan laten leggen.

De collectie is vrij indrukwekkend. Vooral twee sneeuwluipaarden en twee berenwelpen springen in het oog. Daarnaast moet Bakijev een voorliefde hebben voor exotische vogels, getuige de steenarend, de struisvogel, de vier Afrikaanse pauwen, de Indische eenden, de twee valken en de verzameling witte en zwarte zwanen die op het erf van de ex-leider werden gevonden.

De aanklager van het land, die het huis doorzocht, zegt te gaan kijken of de dieren voor hun eigen veiligheid en gezondheid ergens anders kunnen worden ondergebracht. Dat zal niet kunnen in een publieke dierentuin in Kirgizië; die zijn er namelijk niet.

Koermanbek Bakijev is de verdreven president van Kirgizië. De oppositie van het land houdt hem verantwoordelijk voor de ruim tachtig doden die vielen bij protesten in april. Bakijev is aangeklaagd voor massamoord. Hij woont op dit moment samen met zijn gezin ergens in Minsk, Wit-Rusland. Kirgizië zal binnenkort een uitleveringsverzoek voor het oud-staatshoofd indienen. Of Wit-Rusland hieraan gaat meewerken, is zeer de vraag.

Bronnen: BBC News

Beeld: Chris Chidsey


Meer Mens