Gezichtsherkenningssoftware vindt gezochte man

Laurien Onderwater

17-04-2018 15:59:10

gezichtsherkenningssoftware

Met behulp van facial recognition was de Chinese politie in staat om een voortvluchtige te pikken uit een menigte van duizenden concertgangers.

Wanneer de buurman een veiligheidscamera boven zijn voordeur heeft geïnstalleerd, is de nabuur al snel geneigd om te zeggen “Big brother is watching me”. Maar in China hangen de straten vol met bewakingscamera’s die zijn uitgerust met gezichtsherkenningssoftware, dus hoe noem je het dan?

Afijn, dat is misschien niet zo heel belangrijk. Wel bijzonder is dat de Chinese politie dankzij die bewakingscamera’s met facial recognition een voortvluchtige heeft opgepakt, nadat een camera de crimineel herkende te midden van een enorme menigte concertgangers.

Wanted

De 31-jarige man – die werd gezocht voor ‘economische misdrijven’ – bezocht samen met zijn vrouw een concert van Jacky Cheung (een grootheid in China). Bij de ingang, waar de tickets werden gecontroleerd, hingen verschillende camera’s, uitgerust met de software. Toen hij eenmaal op zijn plek zat, kon hij vrij snel daarna alweer opstaan, want de politie stond voor zijn neus.

Het is niet de eerste keer dat iemand wordt opgepakt, nadat hij is herkend door CCTV. In augustus vorig jaar arresteerde de politie in de provincie Shandong 25 verdachten met behulp van een gezichtsherkenningssysteem dat was ingesteld op het Qingdao International Beer Festival.

China is een wereldleider in gezichtsherkenningstechnologie en herinnert zijn burgers er regelmatig aan dat dergelijke apparatuur het ze bijna onmogelijk zal maken om de autoriteiten te omzeilen. Volgens Business Insider en BBC zijn er nu ruim 170 miljoen bewakingscamera’s in China en is dit aantal opgeschroefd naar 570 miljoen in 2020. Ook is het land druk bezig met een database ontwikkelen van elke inwoner, zodat deze binnen 3 seconden kan worden herkend op straat.

Big China is watching you.

Bronnen: BBC, Popular Mechanics

Lees ook:

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Mens

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis