‘Grootste evenement ooit trok 61 miljoen mensen’

kijkmagazine

08 June 2016 09:00

Kumbh Mela 2013

Amerikaans wetenschappers hebben met behulp van telefoondata geschat hoeveel mensen er aanwezig waren bij het best bezochte festival ooit.

Wij Nederlanders vinden Pinkpop met zijn ruim honderdduizend unieke bezoekers al een hele happening, maar het kan nog veel, veel groter. Bij het grootste evenement uit de hele geschiedenis, een hindoefestival dat in 2013 werd gehouden, waren maar liefst 61 miljoen mensen aanwezig. Dat concluderen Amerikaanse onderzoekers op basis van mobiele-telefoon-gegevens.

245 miljoen gesprekken

Tijdens Kumbh Mela, ook wel het Kruikenfeest, baden hindoes massaal in een van hun heilige rivieren. Er zijn verschillende varianten, waaronder het volledige Kumbh Mela-feest (Purna Kumbh Mela). Dat wordt elke twaalf jaar gevierd, onder andere in de Indiase stad Allahabad. In 2013 was de vorige editie, die al bekend stond als meer dan drukbezocht. Maar hoeveel bezoekers waren er bij benadering?

Dat stelden Ian Barnett (Harvard) en collega’s vast door te duiken op een dataset die gegevens bevatte over 245 miljoen telefoongesprekken en 146 miljoen sms’jes. Daaruit haalden ze niet alleen hun schatting van 61 miljoen bezoekers in totaal (oftewel: meer dan 3,5 keer de hele Nederlandse bevolking), maar ook het aantal bezoekers op de drukste dag van het drie maanden durende festival: 25 miljoen.

Tegenvallend aantal

Dat klinkt als bizar veel – en dat is het natuurlijk ook. Toch vallen de getallen enigszins tegen. Na afloop van het festival schatte de organisatie het totale aantal bezoekers namelijk op 120 miljoen, en het aantal bezoekers op de drukste dag op 30 miljoen. Maar dat kan natuurlijk nattevingerwerk zijn geweest.

Meer over onderzoek dat wordt gedaan met mobiele telefoons lees je in KIJK 6/2016, in de winkel van 26 mei tot en met 22 juni. Bestel het nummer hier!

Bronnen: ArXiv.org, MIT Technology Review

Beeld: Yosarian/CC BY 3.0


Meer Mens