Hamburg bant koffiecups

Naomi Vreeburg

2016-02-23 13:00:18

Geen koffiecapsules meer voor ambtenaren in het Duitse Hamburg.

Nespresso, what else? Waar George Clooney in de reclame zijn best doet om ons aan de koffiecapsules te krijgen, willen Duitsers ons juist van de cupjes afhouden. Hamburg is deze week de eerste stad ter wereld geworden waar koffiecapsules zijn verboden. Niet overal, maar wel in overheidsgebouwen.

Hamburg introduceerde onlangs een ban op “het kopen van bepaalde vervuilende producten” met het geld van het gemeentebestuur. En daar behoren koffiecapsules ook toe. De cups zouden moeilijk zijn te recyclen doordat ze veelal worden gemaakt met een mix van plastic en aluminium. En daardoor slecht voor het milieu.

Iets wat Nespresso en Keurig willen gaan veranderen, zo laten de woordvoerders weten. Tegen 2020 zouden beide koffiebedrijven cups produceren die 100 procent recyclebaar zijn. Maar tot die tijd zijn de capsules niet welkom in Hamburgse overheidsgebouwen.

Sinds 2011 is het gebruik van de capsules flink gestegen. Ze zijn op dit moment goed voor een derde van de koffiemarkt in West-Europa. Al langere tijd pleiten milieuactivisten voor de ban op de cups. Een van hen, Doug Leblanc, maakte zelfs dit (ietwat flauwe) filmpje:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Bron: BBC

Beeld: BGRAN/CC BY-SA 3.0Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes

Nieuwste editie

Met onder andere: Militair maatwerk - Bibberend of zwetend naar de top - De kracht van de kudde