Handje helpen zorgt voor minder stress

KIJK-redactie

14-12-2015 16:00:04

Young Woman helping Older Women walk in woods

Kleine dingen doen voor anderen verlaagt je eigen stresslevel.

Stressvolle dag gehad? Houd eens een deur open voor iemand of wijs een ander de weg. Uit onderzoek van de University of California en Yale blijkt dat dit soort kleine vriendelijkheden ervoor zorgen dat je aan het eind van de dag terugkijkt op minder stress.

De onderzoekers geven aan dat de resultaten van hun onderzoek een behulpzame strategie vormen voor het verlichten van je dagelijks stressniveau. Het maakt niet uit hoeveel onbaatzuchtige dingen je normaal al op een dag doet: doe er meer en je voelt je, volgens dit onderzoek, minder stressvol over de dingen die er die dag speelden.

Dagboek

Tot deze resultaten kwamen de onderzoekers met behulp van een dagboekstudie onder 77 blanke volwassenen. De respondenten waren in de veronderstelling dat ze meededen aan een onderzoek naar alcoholconsumptie en de emotionele gevolgen daarvan. Ze werden gevraagd bij te houden op welke gebieden (relatie, werk, geld) ze stress hadden ervaren op een dag, of ze die dag uit zichzelf iemand ergens mee hadden geholpen en hoe ze hun dag qua stressniveau beoordeelden.

De mensen die een kleine onbaatzuchtige handeling hadden verricht, ervoeren die dag achteraf gezien als minder stressvol.

Toepassing

De onderzoekers gaan nog dieper in dit verschijnsel duiken. Ze willen weten waar dit effect precies door wordt verklaard en ze zijn benieuwd of dit effect ook als voorzorgsmaatregel zou kunnen werken: als je in de ochtend iemand helpt, ervaar je dan in de middag minder stress? Daarnaast zouden de onderzoekers graag achterhalen of dit fenomeen ook klinisch van dienst kan zijn in de behandeling van onder meer mensen met een depressie.

Bronnen: Clinical Psychological ScienceEurekAlert!Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Mens