Hoe halen ze walnoten heel uit de dop?

André Kesseler

10-12-2018 10:59:52

walnoten

In de supermarkt tref je in de schappen bakjes met voorgepelde walnoten aan. Hoe worden die heel uit hun dop gehaald?

Gerrit van Reeuwijk zat laatst walnoten te eten en, zo mailt hij, “ik krijg het eetbare gedeelte van de noot nooit in zijn geheel uit de dop. In de supermarkt staan echter altijd bakjes met voorgepelde walnoten. Hoe worden die gepeld?”

Halve noten

Roderik de Vries weet er alles van, want hij is naar eigen zeggen eigenaar, directeur, manusje-van-alles en stagiair van Notengaard Bisschop in het Noord-Overijsselse Kallenkote. Of een walnoot een beetje lekker uit de dop wil komen, heeft volgens hem alles te maken met de soort. “De walnoten die wij kweken, selecteren we in de eerste plaats op de smaak, maar een andere belangrijke voorwaarde is dat de noot goed uit de dop wil. De walnootsoort Buccaneer is er daar eentje van. Overigens gaat het daarbij om een halve walnoot.”

Op de notengaard wordt jaarlijks 2000 kilo walnoten geproduceerd, waarvan de helft in de dop wordt verkocht en de andere helft met kleine hamers of met notenkrakers wordt gepeld. De intacte halve walnoten worden op de markt aan de man gebracht en van de noten die toch stukgaan, wordt onder meer notenolie gemaakt.

Ook veel walnoten die in de supermarkt worden verkocht, zijn volgens De Vries met de hand gekraakt en verwerkt. Dat gebeurt voornamelijk in Midden- en Oost-Europa. “Alleen echt grote bedrijven, zoals die in Californië, doen het machinaal. Daarbij wordt de op maat gesorteerde noot tussen twee walsen gekraakt, waarna de noot door de machine uit de dop wordt geblazen en geschud. Daarna gaan alle noten de lopende band op en worden de hele (halve) noten er met de hand uit gehaald.”

Deze vraag kon je vinden in KIJK 6/2018.

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Laat hem via onderstaand formulier achter.

[contact-form-7 id=”141402″ title=”Vraag antwoord formulier”]

Beeld: CAYMAN POINDEXTER

Nu in onze webshop: de KIJK-scheurkalender 2019! Deze staat vol intrigerende feiten, leuke quotes, en elke dag een ‘verjaardag’: van een bijzonder persoon of een opmerkelijke gebeurtenis. Bestel de scheurkalender hier.Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer KIJK antwoordt