3 nieuwe digitale aandoeningen

KIJK-redactie

31-10-2019 15:59:23

Cyberchondria en FOMO (fear of missing out) zijn slechts twee voorbeelden van de stoornissen die het internet met zich meebracht.

1) Münchhausen by Internet

Münchhausen by Internet is de online variant van het syndroom van Münchhausen, waarbij iemand een ziektebeeld verzint om aandacht en sympathie te krijgen. Op internet gebeurt dit in chatgroepen en discussieforums. Door de anonimiteit van het internet kan het bedrog soms jaren in stand worden gehouden.

2) Nomofobie

Nomofobie, oftewel de angst zonder smartphone te zijn (‘nomo’ staat voor ‘no mobile phone’), is een vorm van digitale verlatingsangst. In de VS lijdt twee derde van alle smartphonegebruikers aan nomofobie. Hoe meer we onze telefoon gebruiken, des te groter de stress- en angstgevoelens als we hem moeten wegleggen of de batterij dreigt leeg te raken.

3) Digitaal hoarden

Digitaal hoarden is obsessieve digitale verzamelwoede waarbij mensen al hun digitale bestanden angstvallig bewaren en niets durven weg te gooien. Ze kopen extra harde schijven en zijn vaak dagen en nachten bezig met het ordenen van hun digitale voorraad foto’s, video’s en documenten.

Dit is een kader uit het artikel ‘World wide wespennest’ te vinden in KIJK 12/2019. Deze editie ligt in de winkel vanaf 21 november tot en met 18 december.

Meer informatie:

Tekst: Hidde Tangerman

Openingsbeeld: Luis Davilla/Getty Images

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJKPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Artikelen