Is flossen tijdverspilling?

KIJK-redactie

06 August 2016 11:00

flossen

Onderzoek van het Amerikaanse persbureau AP wijst uit dat flossen waarschijnlijk maar een nutteloze bezigheid is.

Als je een schuldgevoel hebt omdat je – ondanks het advies van de tandarts – al jaren geen flosdraad tussen je tanden hebt laten glijden, is er goed nieuws voor je. Er is namelijk nauwelijks bewijs dat flossen zin heeft, concludeert het Amerikaanse persbureau Associateed Press uit een onderzoek.

Weinig tot geen bewijs

Omdat er al langer twijfels bestaan over de effectiviteit van flossen, vroeg het persbureau vorig jaar aan het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid om bewijs. Dat beveelt het touwtrekken immers al vier decennia aan en volgens de wet moeten aanbevelingen wetenschappelijk zijn onderbouwd.

In een reactie op deze vraag erkende de regering dat de zin van het flossen nog nooit was onderzocht. De regering koos er dan ook voor om de officiële aanbeveling uit de wet te schrappen.

Vervolgens ging het AP zelf op onderzoek uit. De journalisten beoordeelden 25 studies met betrekking tot deze kwestie, gepubliceerd in toonaangevende tijdschriften. Hieruit bleek dat er weinig tot geen bewijs is voor de voordelen van flossen. Er waren slechts bewijzen van ‘zeer lage’ kwaliteit, waarbij er vaak sprake leek te zijn van vooringenomenheid.

Gewoon blijven flossen

Ondanks het gebrek aan bewijs is Frank Abbas, hoogleraar parodontologie, van mening dat flossen wel degelijk een uitkomst kan zijn. “In een gezonde mond, zonder aantasting van het kaakbot en met de juiste techniek, heeft flossen een preventieve functie”, zegt hij.

De parodontoloog wijst erop dat een tandenborstel niet goed de ruimte tussen tanden en kiezen bereikt. “Daar blijft dan tandplaque achter, wat kan leiden tot tandvleesontstekingen en gaatjes. Deze aandoeningen zien we dan ook juist tussen de tanden ontstaan. Met flosdraad verstoor je de tandplaque of verwijder je deze.”

Bronnen: Wiley, ScienceAlert, Alternet


Meer Mens