Jezus krijgt steeds meer te eten

KIJK-redactie

31 March 2010 10:00

Volgens de Bijbel aten Jezus en zijn apostelen tijdens het laatste avondmaal brood en dronken ze wijn. Maar schilders van over de hele wereld hebben de afgelopen decennia steeds meer voedsel op tafel gezet.

Uit onderzoek van Cornell University bleek dat 52 kunstenaars de laatste duizend jaar steeds meer en steeds gevarieerder voedsel op tafel schilderden. Volgens de onderzoekers komt dat doordat men de laatste eeuwen steeds meer is gaan eten en drinken.

Met behulp van een computergestuurde technologie werden de schilderijen uit het boek Last supper geanalyseerd. Hierin staat prenten van het laatste avondmaal door bijvoorbeeld Leonardo da Vinci, Peter Paul Rubens en El Greco. De analyse liet een opmerkelijke ontwikkeling zien.

Niet alleen werden er steeds meer gerechten bij verzonnen (fruit, vis en zelfs het hoofd van een lam), ook de grootte van het voedsel steeg. De afgelopen duizend jaar werd het belangrijkste gerecht op het schilderij 69 procent groter, de grootte van het bord steeg met 66 procent en het brood werd 23 procent groter geschilderd.

Hoofdonderzoeker Brian Wansink gaf tegenover The Guardian de volgende verklaring. “De laatste duizend jaar laat een geweldige toename zien van de beschikbaarheid, veiligheid en betaalbaarheid van eten. Wij denken dat als kunst de werkelijkheid voorstelt, de veranderingen in de beschikbare hoeveelheid voedsel te zien zijn in de afbeeldingen van het bekendste diner uit de geschiedenis.”

Bronnen: Guardian


Meer Mens