‘Jonge, kieskeurige eters hogere kans op depressie’

MtB

05-08-2015 16:00:24

Voor de meeste kinderen is van alles niet willen eten slechts een fase. Maar voor een heel kleine groep duidt dit gedrag op meer.

Niet voor alle kinderen is moeilijk eten een stadium waar zij (en hun ouders) even doorheen moeten. Bij sommigen duidt dit gedrag mogelijk op psychische problemen en kan het nodig zijn om in te grijpen. Dat concludeert Nancy Zucker van de Duke-universiteit in een nieuwe studie.

Verjaardagsfeestje onmogelijk

Met collega’s onderzocht Zucker een groep van 917 kinderen in de leeftijd van twee tot ongeveer zeven jaar. De ouders vulden vragenlijsten in over het gedrag van hun kinderen. Daarnaast namen de onderzoekers  interviews af. Op deze manier wilden zij erachter komen in hoeverre de kinderen moeilijke eters waren, of ze symptomen hadden van psychische ziektes en hoe ze zich gedroegen.

Slechts 3 procent van de kinderen bleek heel moeilijk te eten. Dat houdt in dat het heel lastig is om ze thuis een maaltijd te laten opeten en dat het onmogelijk is om ze buitenshuis te laten eten, bijvoorbeeld op een verjaardagsfeestje. De kinderen in deze groep bleken twee keer zoveel kans te hebben om een depressie te krijgen dan de kinderen die niet kieskeurig waren in hun maaltijdkeuze.

Een iets grotere groep van 17 procent van de onderzochte kinderen was matig selectief bij het eten. In deze groep hadden kinderen een hogere kans om de diagnose ADHD te krijgen.

Overgevoelig

Sommige kinderen zijn mogelijk moeilijke eters doordat ze overgevoelig zijn. Zij ervaren prikkels zoals geluid en smaak veel sterker dan de meeste kinderen. Door selectief te zijn in wat ze eten, proberen ze om te gaan met de overvloed aan prikkels die ze binnenkrijgen.

Zucker vertelt aan Time dat ze ouders niet ongerust wil maken. Wel wil ze aan artsen laten zien dat het soms nodig is om verder te kijken wanneer een kind moeilijk eet.

Bronnen: PediatricsTime, Duke University via EurekAlert!

Beeld: David Goehring (Flickr)/CC BY 2.0 Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Mens