Kan water in een flesje bederven?

KIJK-redactie

03 September 2018 10:59

flesje water bedorven

Als je ’s ochtends je flesje water in de auto laat liggen, kun je daar dan ’s avonds nog uit drinken, of word je dan ziek?

Dat laatste zal wel meevallen, antwoordt artsmicrobioloog Karin Ellen Veldkamp. Zij is hoofd Infectiepreventie bij het Leids Universitair Medisch Centrum. “Als het een gekocht flesje water is dat nog dicht zit, is er sowieso niets aan de hand. Die flesjes moeten aan Europese kwaliteitseisen voldoen. Er staat wel een houdbaarheidsdatum op, maar dat is vooral omdat dat verplicht is. Maar zelfs als je al uit het flesje hebt gedronken, kan het weinig kwaad om er aan het eind van de dag opnieuw uit te drinken.”

Mondbacteriën

Wat niet wil zeggen dat er niks in kan zitten. Bij het drinken kunnen er bacteriën uit je mond in het flesje terechtkomen, en die kunnen zich gaan vermenigvuldigen. Dat geldt ook voor omgespoelde flesjes die je vult met kraanwater – de bacteriën van eerdere drinkbeurten krijg je er namelijk niet zomaar uit. “Er zitten weliswaar weinig voedingsstoffen in water, maar er bestaan bacteriën die ook maar weinig nodig hebben om zich te kunnen vermenigvuldigen”, licht Veldkamp toe.

Als de temperatuur optimaal is – voor bacteriën uit je mond is dat 37 graden – dan kunnen sommige zich elke twintig minuten verdubbelen. Er kunnen dus aan het eind van de dag heel wat bacteriën in het water zitten. “Maar dat zijn vooral je eigen mondbacteriën. Daar word je niet ziek van, want je hebt ze al. Heel veel voedsel dat we eten, is trouwens óók niet steriel, maar onze maag is zuur en maakt de meeste bacteriën dood.”

Waar je wel mee moet oppassen, is het drinken uit andermans flesje. “De kans dat je dan een virus oploopt, zoals een verkoudheidsvirus of pfeiffer, is veel groter dan dat je ziek wordt van bacteriën.” Als er zich in je water onverhoopt zoveel bacteriën ophopen dat het niet fris meer ruikt, dan kun je het wel beter weggooien. “Maar dat zal iedereen vanzelf wel snappen”, besluit Veldkamp.

Deze vraag kon je vinden in KIJK 3/2018.

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Laat hem via onderstaand formulier achter.

[contact-form-7 id=”141402″ title=”Vraag antwoord formulier”]

Tekst: Diana de Veld

Beeld: UF/IFAS

KIJK 9/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!


Meer KIJK antwoordt