Kans op vriendin bedroevend klein

kijkmagazine

15 January 2010 16:11

Hoe groot is de kans dat je als 31-jarige Brit tijdens een avondje uit een geschikte partner tegen het lijf loopt? Peter Backus, promovendus economie aan de Universiteit van Warwick, rekende het uit.

Hij volgende daarbij de redenering van de beroemde Drakevergelijking, die een schatting oplevert van het aantal intelligente beschavingen in de Melkweg waarmee we zouden kunnen communiceren. “Buitenaardse civilizaties zijn zeldzaam”, aldus Backus, “maar er lijkt iets te zijn dat nog zeldzamer is: een vriendin voor mij.”

Hoe zeldzaam precies? Daar maakte hij een schatting van op basis van de volgende factoren: de bevolkingsaanwas in Groot-Brittannië (150.000 mensen per jaar), de fractie van het aantal mensen dat vrouw is (0,51), de fractie van het aantal vrouwen dat in Londen woont (0,13), de fractie van de vrouwen dat tussen de 24 en de 34 jaar oud is (0,20), de fractie die universitair is opgeleid (0,26), en de fractie die Backus aantrekkelijk genoeg vindt (0,05).

Uiteindelijk komt Backus uit op 10.510 vrouwen die aan zijn criteria voldoen (zie deze PDF voor meer details). Dat komt neer op een kans groter dan 1 op 1000 dat hij tijdens een willekeurig avondje uit zijn nieuwe vriendin tegenkomt. Geen al te groot getal, maar er valt mee te leven, zou je zeggen.

Helaas is de berekening van Backus daarmee niet afgelopen. Zijn potentiële partner moet ook nog single zijn, ze moet hém aantrekkelijk vinden en hij moet goed met haar op kunnen schieten. Neemt de econoom die factoren mee, dan komt hij op… 26 vrouwen die zijn vriendin zouden kunnen worden. De kans dat hij er daar een van tegenkomt tijdens een avondje uit is 1 op 285.000.

“Wat je daarvan vindt, is aan jou”, besluit Backus zijn betoog. “Wie weet word je er vrolijk van, of juist depressief. Het hangt er maar van af hoe groot je je kansen achtte voordat je deze berekening las.” -JPK

Bronnen: Peter Backus, New Scientist

Beeld: Thom W


Meer Mens