‘Kater? Neem een ijsje!’

Laurien Onderwater

29-05-2016 10:00:45

Zuid-Korea komt met ijs tegen een kater

In Zuid-Korea hebben ze hét antwoord op een kater: neem een paar bolletjes schepijs.

Last van een kater? Tik bij Google ‘remedie kater’ in en je hebt al snel duizenden zoekresultaten. De een claimt dat kamillethee het beste werkt, de ander noemt augurkensap of gezouten haring. Maar voor wie dit niet door zijn keel krijgt, hebben de Zuid-Koreanen iets anders bedacht: anti-kater-ijs!

Japanse krenten

Het niet zo geheime hoofdingrediënt van de bolletjes ijs is het sap van de Hovenia dulcis, ook wel de Japanse krentenboom genoemd. Dit sap wordt in Zuid-Korea al langere tijd gebruikt als medicijn tegen een kater en zou de lever helpen om alcohol te verwerken. Het stimuleert het lichaam ook om te ontgiften.

In 2012 zou een onderzoek in dieren hebben aangetoond dat het sap van de Japanse krentenboom symptomen van alcoholvergiftiging in ratten deed verminderen. Nog niet zo heel gek gedacht dus om dit magische ingrediënt te verwerken in voedingswaren.

Zuipschuiten

Zuid-Korea heeft per hoofd van de bevolking de meeste alcoholdrinkers in heel Azië. Geen wonder dat veel bedrijven hier op inspelen door verschillende anti-katerproducten aan te bieden. Pillen, drankjes en zelfs cosmetica zouden je van die hoofdpijn en misselijkheid af moeten helpen. Maar waarschijnlijk geven de meeste Koreanen nu de voorkeur aan een bolletje ijs in plaats van een smerig drankje. En wij geven ze geen ongelijk.

Bronnen: Tech Times, CNET

Beeld: Tan Hsin-EePodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Mens