Leidt Grand Theft Auto tot meer ongelukken?

kijkmagazine

18 June 2010 10:00

Speel je als tiener games met agressief rijgedrag, zoals Grand Theft Auto? Dan heb je een grotere kans om later in het echt niet bepaald een heer in het verkeer te zijn.

Dat verband kwam aan het licht bij een psychologisch onderzoek, gedaan aan het Amerikaanse Darthmouth College. Hierbij kregen 6522 jonge tieners om de acht maanden een vragenlijst voorgelegd.

Daaruit bleek dat de tieners die bij de derde vragenlijst aangaven gewelddadige (race)games te spelen, bij de vijfde vragenlijst vaker invulden dat ze zich misdroegen in het verkeer. Denk hierbij aan te hard rijden, bumperkleven, fout ritsen en inhalen bij een dubbele witte middenstreep.

Spelers van Grand Theft Auto III deden later bijvoorbeeld twee keer zo vaak aan bumperkleven als gemiddeld. Ook gaven ze 1,7 keer zo vaak aan weleens door de politie aan de kant gezet te zijn. Bij een game als Spider-Man 2 waren dergelijke links met slecht rijgedrag niet te vinden.

Belangrijk is wel – zoals altijd bij dit soort onderzoek – om te benadrukken dat hiermee niet ‘bewezen’ is dat het spelen van agressieve racegames de óórzaak is van slecht gedrag in het verkeer. Er is alleen een verband aangetoond tussen beide.

Bronnen: LiveScience


Meer Mens