‘Linkshandigen zijn beter in wiskunde’

Naomi Vreeburg

09 May 2016 16:00

linkshandigen

Ben je voornamelijk linkshandig? Dan hebben we een leuk nieuwtje: je zou dan beter in wiskunde zijn.

Linkshandigen hebben het niet altijd makkelijk. Zo zijn scharen vreselijk, stootte je op school altijd met je elleboog tegen je buurman aan tijdens het schrijven en zit je hand na het pennen vaak onder de inkt. Maar nu is er goed nieuws, lefties! Jullie zouden over het algemeen beter in wiskunde zijn, zo hebben onderzoekers bekend gemaakt op de British Psychological Society Annual Conference.

Wiskundeopdrachten uitvoeren

In een van de grootste studies van zijn soort is de link tussen linkshandigheid en wiskunde-skills onderzocht. 2300 Italianen tussen de zes en 17 jaar moesten een aantal wiskundeopdrachten uitvoeren. Daarnaast vulden ze een vragenlijst in waaruit de onderzoekers konden opmaken of de deelnemers voornamelijk links- of rechtshandig waren.

Hoe goed de proefpersonen in wiskunde zijn, blijkt voor 5 tot 10 procent afhankelijk te zijn van de hand waarmee ze schrijven, gooien, trappen en ga zo maar door. Dit lijkt misschien niet veel, maar volgens de onderzoekers is dit het statistisch gezien wel.

De wetenschappers ontdekten dat mensen die extreem linkshandig of extreem rechtshandig – dus mensen die bijna alles met een hand doen – over het algemeen slechter waren in wiskunde dan de deelnemers die een lichte voorkeur hadden. Maar dit gold niet voor de wat oudere, linkshandige jongens. Zij presteerden veel beter dan de rest.

Brein van linkshandigen

Hoe dit precies kan worden verklaard, zijn de onderzoekers nog niet over uit. Al een tijdje wordt gedacht dat linkshandigen andere delen van hun brein gebruiken en dit zou hen een subtiel voordeel kunnen geven als het op wiskunde aankomt. Toch nog iets fijns aan linkshandig zijn dus.

Bronnen: ScienceAlert, ZME Science


Meer Mens