Liverpool introduceert snel-loop-straten

Naomi Vreeburg

06-11-2015 09:00:55

Als je haast hebt, maar de mensen voor je lopen niet door, kun je in Liverpool nu gebruik maken van speciale stroken.

Je kent het wel. Je moet snel naar een afspraak toe, maar de mensen voor je wandelen tergend langzaam. Om ze heen lopen is ook geen optie, want het is stervensdruk in de straat. Frustratie ten top. Maar Liverpool heeft hier nu iets op bedacht: stroken straat die je alleen mag betreden als je met een flink tempo wandelt.

Pilot

En deze ontwikkeling komt niet vroeg genoeg voor sommige Engelsen. Een studie van retailer Argos, waarvan het idee afkomstig is, blijkt dat 47 procent van de bewoners langzame wandelaars het meest irritant vinden als ze door een drukke straat lopen.

Sinds maandag zijn de snel-loop-straten aangegeven met verf en dit blijft zo tot zondag. Inderdaad, het is niet permanent, maar een pilot om te achterhalen of het idee aanslaat. Tot nu toe vindt 69 procent van de jonge mensen (16 tot 24) het een goed initiatief. De 55-plussers zijn minder enthousiast. Slechts 37 procent steunt het plan.

Mobieltjes

Uit het onderzoek van Argos bleek ook dat 19 procent zich groen en geel ergerde aan mensen die niet opletten waar ze lopen, omdat ze hun mobieltje veel interessanter vinden. In 2014 besteedde Amerika al aandacht aan deze frustratie. Hier werden, bij wijze van een sociaal experiment, straten gescheiden. Op de ene helft mocht je als voetganger naar je smartphone staren, op de andere helft niet.

Dit experiment trok veel bezoekers die de gebeurtenis met hun mobieltjes filmden – helaas ook op de stroken waar je geen smartphone mocht gebruiken. Of ditzelfde niet bij de snel-loop-straten gebeurt, is nog maar de vraag.

Bron: The IndependentPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Mens