‘Locatie van geluk ontdekt in het brein’

kijkmagazine

21 November 2015 16:00

Japanse neurologen claimen de hersenkwab te hebben gevonden waarin mensen hun geluk ervaren.

Hoe word je gelukkig? Het is één van de grote vragen die de mensheid al sinds de oude Grieken bezighoudt. Geluk is nog altijd een fenomeen waar we niet veel over weten. Japanse hersenwetenschappers van de Kyoto Universiteit hebben ons nu een stapje dichter bij het antwoord gebracht door de fysieke plek in ons brein te lokaliseren waar geluk ‘plaatsvindt’, zo claimen ze in Nature Scientific Reports.

Grijze stof

De hersenkwab in kwestie is de zogenaamde precuneus, die zich bevindt aan de achterkant van je hoofd. De ervaring van geluk, het resultaat van enerzijds blije emoties en anderzijds algemene tevredenheid over het leven, komen hier samen, aldus het Japanse onderzoek.

Tot die conclusie kwamen de neurologen met behulp van een MRI-scanner. Van de deelnemers aan het onderzoek werd eerst een scan van het brein gemaakt. Daarna volgde een enquête waarin de proefpersonen aangaven hoe gelukkig ze zijn in het algemeen, hoe intensief ze emoties ervaren en hoe tevreden ze zijn met hun leven. Deelnemers die hoger scoorden op geluk in de enquête bleken, na vergelijking met de MRI-scans, meer grijze stof in de precuneus te hebben.

Kwantificeren

De uitkomst van het onderzoek opent de deur naar nieuwe wetenschappelijke benaderingen van geluk. Omdat het zo’n subjectief fenomeen is, laat geluk zich vooralsnog moeilijk kwantificeren. Verschillende mensen ervaren emoties nu eenmaal anders en de een is van nature blijer dan de ander. Een objectieve schaal van geluk bestaat dan ook niet.

Nu we zouden weten waar geluk zich ‘afspeelt’ in het brein, kunnen wetenschappers gerichter onderzoek doen naar de neurologische mechanismen die schuilgaan achter die verschillende ervaringen van geluk. Objectievere metingen van het fenomeen moet dan mogelijk zijn. Ook kan de ontdekking bijdragen aan de wetenschappelijkheid van speciale programma’s bedoeld om deelnemers gelukkiger te maken. Meerdere studies hebben er al op gewezen dat meditatie de grijze stof in de precuneus vergroot. Zo komt de ‘moeder aller vragen’ steeds meer in wetenschappelijk vaarwater.

Bronnen: Nature Scientific Reports, Kyoto University

Beeld: FreeImages / CC BY 3.0










Meer Mens