Museum stelt 18e-eeuwse erectie tentoon

Laurien Onderwater

02 July 2017 09:50

erectie

Dit bizarre object spant toch wel de kroon van alle voorwerpen in een rariteitenkabinet.

Dacht je alle vreemde dingen in een rariteitenkabinet te hebben gezien? Think again, want dit museum in Londen stelt misschien wel het meest bizarre object ooit tentoon: een stijve penis van een man die in de 18e eeuw werd opgehangen. De arme ziel kreeg een erectie – van de angst dan hè – toen hij werd geëxecuteerd.

erectie

Prijzige penis

De ruim 17 centimeter lange jongeheer kost 100.000 Britse pond (bijna 114.000 euro). Dat werd het Viktor Wynd Museum of Curiosities, Fine Art & Natural History iets te veel en daarom huurt het museum de prijzige penis voor het luttele bedrag van 3240 euro per jaar.

De piemel was verwijderd van een Engelsman die in de 18e eeuw de strop had gekregen. Vaak bezorgde het moment van executie de mannen een stijve, een fenomeen dat bekendstaat als angel lust of een death erection. Dit wordt vaak toegeschreven aan druk op de kleine hersenen die wordt veroorzaakt door de strop.

Magische krachten

De authenticiteit van de oude penis is overigens nog niet geverifieerd, maar volgens Viktor Wynd zelf gaat het hier wel om de real deal. “Lichaamsdelen werden vaak door beulen verkocht om een extra zakcentje te verdienen. In die tijd geloofde men namelijk dat ze magische krachten zouden hebben.” Om die reden werden de handen van opgehangen mannen, genaamd de Hands of Glory, ook gemummificeerd en bewaard.

Maar wat voor magische krachten dit bizarre voorwerp dan zou hebben gehad?

Bronnen: Viktor Wynd Museum of Curiosities, Fine Art & Natural History, IFLScience

Beeld: Viktor Wynd Museum


Meer Mens