Mannelijke kostwinner heeft het zwaar

Marysa van den Berg

19-08-2016 09:00:09

Een man die in het huwelijk het leeuwendeel van het geld in het laatje brengt, heeft het maar zwaar. Zijn psychische welzijn en gezondheid lijden eronder.

Bij een huwelijk waarbij de man de kostwinner is en de vrouw het huishouden doet en de kinderen verzorgt, hoor je vaak over de negatieve gevolgen voor de vrouw. Maar ook de man heeft het zwaar met zo’n traditionele rolverdeling, blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Connecticut (VS).

Dieptepunt

Socioloog Christin Munsch analyseerde samen met twee studenten de verhoudingen tussen het inkomen van man en vrouw en de effecten daarvan op psychologisch welzijn en gezondheid. De gegevens waren afkomstig van een 15-jarige studie naar getrouwde stellen tussen 1997 en 2011, in de leeftijd tussen de 18 en 32 jaar.

De deelnemers werd gevraagd hoe zij vaak zij zich onder andere nerveus, kalm en somber voelden. Ook moesten zij hun gezondheid een score geven.

Wat bleek? Hoe groter de bijdrage van de man was aan het totale inkomen binnen het huwelijk, hoe slechter hij zich voelde. Het dieptepunt lag wanneer de man de enige was die het geld binnenbracht. Hij scoorde op dat moment gemiddeld 5 procent lager op psychologisch welzijn en 3,5 procent lager op gezondheid dan wanneer man en vrouw evenveel bijdragen.

Stress om ‘geldlaatje’

“Veel van wat we weten over sekserollen binnen een huwelijk focust zich op de manieren waarop vrouwen een nadeel hebben”, zegt Munsch. “Bijvoorbeeld: vrouwen zijn eerder slachtoffer van huiselijk geweld en doen het leeuwendeel van het huishouden. Onze studie is onderdeel van het opkomende onderzoek dat laat zien dat een traditionele rolverdeling ook negatief voor mannen kan uitpakken.”

Volgens Munsch voelen mannen die meer verdienen dan hun vrouw zich verantwoordelijk voor het ‘geldlaatje’ binnen het huwelijk. En dat zorgt voor stress; ze maken zich zorgen of ze het binnenbrengen van geld wel kunnen volhouden.

Kans om waarde te laten zien

Vrouwen daarentegen hadden geen lagere scores op het gebied van psychologisch welzijn en gezondheid. Voor hen pakt een kostwinnerstatus juist positief uit: ze zien die als een kans om hun waarde te laten zien.

Dé manier waarop zowel man als vrouw zich het prettigst voelen: allebei evenveel bijdragen aan het gezamenlijk inkomen.

Bronnen: American Sociological Association (ASA) via EurekAlert!, wetenschappelijk artikel gepresenteerd op de jaarlijkse meeting van de ASA (nog niet gepubliceerd)

Beeld: LaurMG./CC BY-SA 3.0Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Mens

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar