‘Mannen zijn feller op Facebook dan vrouwen’

Laurien Onderwater

30-05-2016 16:00:50

Facebook programma

Berichten die je op je social network plaatst, geven meer informatie weg dan je misschien lief is.

Dat privacy nog maar weinig waard dankzij sociale media is niet nieuw. Maar de berichten die menig mens op zijn of haar Facebook plaatst, geven onbewust ook veel informatie weg. Zo hebben onderzoekers ontdekt dat mannen over het algemeen bozere berichten op hun tijdlijn plaatsen dan vrouwen.

Man versus vrouw

Een groep onderzoekers van New York’s Stony Brook University analyseerde op Facebook status updates van meer dan 68.000 gebruikers. In totaal zijn er zo’n tien miljoen berichten gescand door een computerprogramma. Het programma keek naar specifieke woorden die vaak naar voren kwamen in verschillende berichten en linkte die aan het geslacht van de gebruiker.

Op die manier konden de onderzoekers concluderen dat mannen vaak hardere woorden gebruiken, waaronder vrijheid, winnen, vijand en strijd. Verder werd er vaker gevloekt in mannelijke berichten en meer beargumenteerd.

Vrouwen, daarentegen, noemden veel zachtere woorden, zoals blij, verjaardag, dochter, dankbaar en opgewonden. Bovendien hadden de dames het veel vaker over hun vrienden en familie, terwijl de kerels liever objecten bespraken.

Overduidelijk

Het onderscheid was op een gegeven moment zo duidelijk voor de onderzoekers dat ze vaak al goed raadden door welk geslacht een bericht was geschreven. En dit hadden ze in 90 procent van de gevallen bij het rechte eind.

Met behulp van de gegevens die zijn verzameld tijdens het onderzoek, heeft het team een website gemaakt die op basis van jouw Facebook-berichten raadt of je man of vrouw bent en hoe oud. De website vind je hier. We zijn natuurlijk wel benieuwd of ze jouw geslacht (en leeftijd) goed voorspelden. Laat je het weten?

Bronnen: PLOS ONE, IndependentPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Mens

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis