‘Constante informatiestroom leidt tot slechter geheugen’

André Kesseler

27 August 2010 16:00

Proeven met laboratoriumratten wijzen uit dat we eens wat vaker de computer moeten laten staan. Schijnt beter te zijn voor ons geheugen.

Het onderzoek werd gedaan aan de Universiteit van Californië. Daaruit bleek dat wanneer ratten nieuwe ervaringen opdoen, bijvoorbeeld als ze zich op onbekend terrein begeven, hun hersenactiviteit ook nieuwe patronen vertoont. Maar pas als ze hun ontdekkingsreis even staken, lijken hun hersenen de patronen om te zetten in een herinnering.

Loren Frank van de afdeling fysiologie aan de universiteit zegt: “Het is bijna zeker dat die downtime (de rustperiode, red) het brein de gelegenheid geeft om de ervaringen te verwerken, ze te consolideren en ze in het geheugen op te slaan.”

Volgens Loren en zijn collega’s geldt dat niet alleen voor ratten, maar ook voor mensen. Het zou het best zo kunnen zijn dat wanneer het brein constant wordt gestimuleerd, dus bijvoorbeeld door continu allerlei (digitale) informatie tot je te nemen, er veel minder blijft hangen en creatieve ideeën uitblijven.

En dat kan volgens de onderzoekers wel eens een zorgelijke ontwikkeling zijn in een tijd waarin we overal en altijd over internet kunnen beschikken. Wat we nodig hebben is meer downtime. Dus even niet YouTuben terwijl we op de trein zitten te wachten, lekker hardlopen zonder iPod, en geen tv-kijken tijdens het eten.

Bronnen: New York Times

Beeld: ANP


Meer Mens