‘Meer vrienden, minder pijn’

Naomi Vreeburg

01-05-2016 11:00:42

meer vrienden

Heb je weinig kameraden? Zorg dan voor meer vrienden. Je zou dan namelijk een hogere pijngrens kunnen krijgen.

Door de drukte schiet het er soms bij in om contact te houden met je vrienden. Vooral als je er veel van hebt. Maar probeer deze vriendschappen toch maar te koesteren, want hoe meer kameraden, hoe hoger je pijngrens. Zo zou blijken uit een nieuw studie van de University of Oxford.

Gehurkt tegen de muur

Hoofdonderzoeker Katerina Johnson en haar team vermoedden dat het hebben van veel vrienden van invloed was op de aanmaak van endorfine. Dit is een stof, geproduceerd door de hersenen, die ons een plezierig gevoel geeft en pijn verlagend werkt. Endorfine komt bijvoorbeeld vrij als we sporten.

Om het vermoeden te testen, moesten 101 proefpersonen tussen de 18 en 34 jaar een test ondergaan. Ze moesten gehurkt tegen een muur aan zitten. Wel eens gedaan? Je krijgt er behoorlijke pijn van in je bovenbenen! Afijn, de onderzoekers klokten vervolgens hoe lang de deelnemers de pijn konden verdragen. Zo testten ze indirect de activiteit van endorfine in de proefpersonen.

meer vrienden

Voorafgaand aan de proef hadden de deelnemers een enquête ingevuld, waarin hen werd gevraagd hoe vaak per week en per maand ze afspraken met vrienden en hoeveel ze er hadden. Ook moesten ze aangeven hoe vaak per week ze sporten en hoe stressbestendig ze waren. Zodat de onderzoekers hiervoor konden corrigeren.

Meer vrienden

Wat bleek? Hoe groter het sociale netwerk van de deelnemers, hoe langer ze de pijnlijke oefening volhielden. En hoe vaker ze per maand afspraken met hun vrienden, hoe hoger hun pijngrens. “Iemand met zeven tot twaalf vrienden meer dan een andere proefpersoon houdt de oefening gemiddeld drie minuten langer vol”, vertelde Johnson aan The Guardian.

Het is echter niet bekend of iemand met meer vrienden meer endorfine aanmaakt en daardoor een hogere pijngrens heeft, of dat het andersom werkt. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat mensen met een actiever endorfinesysteem – en hogere pijngrens – meer voldoening halen uit vriendschappen en ze daarom vaker aangaan. Maar voor de zekerheid: wees maar zuinig op je matties.

meer vrienden

Bronnen: Scientific Reports, The GuardianPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Mens