Menstruatiecup blijkt werkelijk goed alternatief

Karlijn Klei

23 July 2019 09:00

De menstruatiecup is een effectief, veilig en goedkoop alternatief voor conventionele menstruatieproducten, blijkt uit de uitgebreide analyse van tientallen wereldwijde studies en rapporten.

Tampons en maandverband zijn er in allerlei soorten en maten. Een stuk minder bekend is de menstruatiecup. Hoewel de hoeveelheid vrouwen die de cups gebruikt de afgelopen jaren sterk is toegenomen, is bij lange na niet iedereen overtuigd of zelfs bekend met het product.

Een samenvattend overzicht van tientallen studies en rapporten naar het gebruik van menstruatiecups wereldwijd, gepubliceerd in The Lancet, lijkt een aantal van de grootste twijfels jegens het product weg te nemen. Uit de review blijkt dat de cups op lange termijn goedkoper en duurzamer zijn dan tampons en maandverband, en net zo veilig en effectief zijn – mits ze correct gebruikt worden.

Lees ook:

Bloedvangers

De flexibele, belvormige cups, meestal gemaakt van siliconen, rubber of latex, worden tijdens de menstruatie als een tampon in de vagina ingebracht. Na vier tot twaalf uur moet de cup geleegd en omgespoeld worden. Goedkoop zijn de menstruatieproducten overigens niet; je bent er al snel 20 tot 40 euro voor kwijt. Maar als je ze goed gebruikt, gaan de cups tot tien jaar mee.

Voor de review analyseerden de auteurs 43 onderzoeken en rapporten, die samen gegevens van zo’n 3300 vrouwen verwerkten. Hieruit bleek dat de cup werkelijk een legitieme optie is om tijdens de menstruatie te gebruiken, ook in arme landen met lage inkomens en beperkte toegang tot water.

Veilig

Niet alleen bleken de cups minstens even goed bloed op te vangen als tampons en maandverband (in sommige gevallen lekten ze zelfs minder), ze zijn ook veilig. Gebruik ervan bleek niet te leiden tot vervormingen van de vagina of baarmoederhals en het had geen negatieve effecten op de vaginale flora – de natuurlijke bacteriën in de vagina. Ook vonden de onderzoekers geen verhoogd risico op infecties.

In totaal werden vijf gevallen van het toxischeshocksyndroom (TSS) gevonden. Deze potentieel dodelijke ‘tamponziekte’ ontstaat vaak door het (veel) te lang laten zitten van sterk absorberende tampons waardoor schadelijke bacteriën huis kunnen houden. Hoe het risico op de ziekte zich bij (het verkeerd!) gebruik van cups verhoudt tot bij dat van andere producten is nog onduidelijk.

Goedkoper alternatief

Wereldwijd bedragen de gemiddelde kosten van een menstruatiecup zo’n 20 euro. Dat is natuurlijk niet niks, helemaal niet voor vrouwen in arme landen. Toch betaalt het zich uiteindelijk terug, blijkt uit het onderzoek. Een cup kost je gemiddeld slechts 5 procent van wat je in de tien jaar dat het ding mee gaat aan andere producten kwijt zou zijn.

Klinkt goed, en toch zijn er relatief weinig vrouwen en meisjes die de cups gebruiken. Volgens de auteurs ligt dat vooral aan het (verkeerde) beeld dat ze ervan hebben. Als ze al vertrouwen dat de cups goed werken, veilig zijn, en zichzelf terug betalen, is het wel het inbrengen dat ze afschrikt. Toch blijkt ook hier: oefening baart kunst. De meeste vrouwen die een poging wagen, zijn positief en blijven de cup gebruiken.

Bronnen: The Lancet, NPR, Science Alert

Beeld: 123RF

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK










Meer Mens