Met 10 vingers typen niet per se sneller

KIJK-redactie

12-02-2016 09:00:51

Het aantal vingers dat je gebruikt om te typen is niet bepalend voor hoeveel woorden per minuut je kunt tikken.

Wil je sneller kunnen typen? Dan heeft het geen zin om jezelf aan te leren om met meer vingers op je toetsenbord te rammen. Uit Fins onderzoek blijkt dat mensen die met tien vingers typen niet per se sneller tikken dan mensen die minder vingers gebruiken. Ongeacht de manier van typen, tikten alle proefpersonen gemiddeld zo’n 60 woorden per minuut.

Autodidact

Iemand die geen typecursus heeft gedaan, heeft een gepersonaliseerde typetechniek. Je hebt jezelf dingen aangeleerd die voor jou handig zijn. Als je veel gamet, heb je je vingers bijvoorbeeld vaak op de toetsen Shift, A, W, D en de spatiebalk. Dit kan je typemanier beïnvloeden.

Om de verschillende typestrategieën van mensen te onderzoeken, filmden de wetenschappers de handen van dertig mensen terwijl ze typten in de taal naar keuze. Er bleek geen enkele correlatie te ontdekken tussen typestrategie en de typsnelheid.

Wat wel opviel: de mensen die hun handen minder bewegen, typen sneller dan degenen die hun handen veel bewegen. Je moet dus je vingers meer werk laten doen dan je polsen tijdens het typen. Ook gebruiken snelle typers maar 1 vinger voor een bepaalde letter. Ze slaan dus bijvoorbeeld de e altijd aan met de middelvinger van hun linkerhand. Trage typers gebruiken net de vingers die goed uitkomen. Soms slaan ze de e aan met hun middelvinger, soms met hun ringvinger.

Sneller

Heeft een typecursus dan helemaal geen zin om sneller te leren typen? Dat is ook weer niet het geval. Uit het onderzoek kwam naar voren dat het wel van invloed is op je typesnelheid hoe vaak je naar je toetsenbord kijkt. Mensen die ooit een typecursus hebben gevolgd, hebben geleerd om minder naar hun toetsenbord te kijken, en dat stelt ze in staat sneller te typen.

Bronnen: Aalto University, ScienceDailyPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Mens