Drie knotsgekke plannen van miljardairs

KIJK-redactie

05 August 2021 12:00

miljardairs

De wereldbevolking telt inmiddels ruim 2700 miljardairs. Sommigen geven hun fortuin uit aan villa’s, jachten en luxe bolides, anderen zetten hun vermogen in om hun bizarre toekomstdromen te verwezenlijken. Drie voorbeelden.

1) Een tweede Titanic

miljardairs

Clive Palmer, een Australische zakenman en miljardair, werkt sinds 2012 aan een exacte replica van de Titanic. Het schip verschilt op één belangrijk punt van zijn legendarische voorganger: dit keer moet het écht onzinkbaar worden. De Titanic II zal in 2022 dezelfde route varen als zijn beroemde broer. Prijskaartje van dit krankzinnige project? 550 miljoen dollar.

2) Drijvende steden

miljardairs

Peter Thiel, medeoprichter van PayPal, kwam in 2008 met het Seasteading Institute. Het doel: drijvende, onafhankelijke steden creëren op de open zee, waar ondernemers geen last hebben van overheidsinvloeden en belastingen. In 2018 leek het instituut een drijvende stad te mogen stichten voor de kust van Tahiti. Mede door protesten van de bevolking kwam dat project niet van de grond.

3) Onsterfelijkheid

miljardairs

De Russische miljardair Dmitri Itskov is ervan overtuigd dat hij mensen voor het jaar 2045 onsterfelijk kan maken. Hij lanceerde daarvoor het 2045 Initiative. In de komende decennia hoopt hij technologieën te ontwikkelen die de menselijke geest over kunnen zetten naar een niet-menselijk lichaam. Met andere woorden: als het aan Itskov ligt, gaan we straks allemaal als androïden door het leven.

Dit is een kader uit het artikel ‘Megasociaal of megalomaan’ te vinden in KIJK 9/2021. Deze editie ligt in de winkel vanaf 19 augustus tot en met 15 september.

Meer informatie:

Tekst: Hidde Middelweerd

Beeld: T. WOLF/CC BY-SA 3.0, KUHLMANN/MSC/CC BY-SA 3.0, Y. OZTURK/ANADOLU/GETTY, H. BHATT/NURPHOTO/GETTY, BLUE ORIGIN, VIRGIN GALACTIC, BEWERKING: BERT VAN DEN BROEK/IDETIF

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Artikelen